Tengeri szélerőmű-rendszerbe fektet a Google

Egy tengeri szélerőmű-rendszer gerincét alkotó, 5 milliárd dollár értékű, víz alatti vezetékrendszer megépítésének pénzügyi előkészítéséről állapodott meg a Google és a Good Energies nevű cég – jelentette kedden a The New York Times.

A mintegy 530 kilométer hosszú, a szárazföldi hálózathoz négy ponton csatlakozó vezetékrendszer New Yorktól a virginai Norfolkig forradalmasíthatja az Egyesült Államok atlanti partvidékének áramellátását.
A gerinckábel 6000 megawatt energiát lesz képes szállítani, ami öt nagyobb atomerőmű  kapacitásának felel meg. A vezetéket amerikai területi vizeken, a partvonaltól 25-30 kilométerre fektetik majd le. Az építkezés várhatóan 2013-ban kezdődik és 2021-ig tart. Energiaipari szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy mivel teljesen egyedülálló, úttörő vállalkozásról van szó, a bürokratikus és a műszaki akadályok miatt csúszhat a projekt megvalósítása és a költségek is növekedhetnek. Az 5 milliárd dolláros előzetes becslés csak az építkezési munkálatok költségeire vonatkozik, az olyan járulékos kiadásokra, mint finanszírozás és az engedélyek beszerzésének költségei, nem.

A Google és a megújuló energiára szakosodott Good Energies megállapodott, hogy egyaránt 37,5 százalékban részesedik a projektben, amelybe kezdetben mindkét cég 200 millió dollárt fektet. Újabb részvényesek csatlakozása esetén a részvénycsomagok aránya csökkenhet.  A Marubeni japán kereskedőhát 10 százalékos pakettel rendelkezik majd az Atlantic Wind Connection nevű energiahálózatban.
Ennek első, 1,8 milliárdos, New Jersey és Rehoboth Beach közötti, 240 kilométeres szakasza várhatóan 2016-ban lesz majd üzemképes. A tengeri szélturbinák üzemeltetése ma még jóval drágább, mint a szén- a gáz- vagy akár a szárazföldi szélerőműveké, ám a megújuló energiaforrások iránt egyre növekvő, politikailag is motivált kereslet szakértők szerint meg fogja teremteni a gazdaságos hasznosítás feltételeit.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.