Termálvizet fűtésre felhasználó program zárult Törökszentmiklóson

Európai uniós támogatással termálvizet fűtésre hasznosító program zárult Törökszentmiklóson, a város idei legnagyobb műszaki fejlesztésének kedvezményezettjei az önkormányzati intézmények.

A 491,5 millió forint értékű projekt 50 százalékos támogatással valósult meg, az önerőt kötvénykibocsátás révén teremtette elő a projektgazda település helyhatósága – mondta el Marsi Péter, a polgármesteri hivatal osztályvezetője az MTI-nek. Első lépésként már korábban megtörtént egy, a termál hőenergia forrásául szolgáló kút fúrása a Székács Szakközépiskola udvarán. A folytatásban egy távvezetéket építettek ki, amely az 1200 méter mély kútból feltörő, 60-70 Celsius-fokos vizet juttatja el az intézményekhez, illetve utolsó állomásként a városi standfürdőhöz és kempinghez.

A több utat, utcát érintő, 4 kilométer hosszú vezeték kiépítésével párhuzamosan a csatlakozásra kijelölt épületek fűtési központját átépítették, korszerűsítették. A termálvíz hőjével oktatási és nevelési intézmények mellett a sportcsarnokot, a városházát, a helytörténeti gyűjteményt, valamint az egyesített gyógyító-megelőző intézetet fűtik majd.

A geotermikus energiával a számítások szerint egy fűtési idényben 505 ezer köbméter import földgáz váltható ki, a gázfelhasználás csökkenésével 661 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül égéstermékként a levegőbe. A helyi önkormányzat a városi büdzséből éves szinten a korábban fűtésre fordított összegből 25-30 millió forintot takaríthat majd meg a projekt megvalósításának köszönhetően.

Ajánlott tartalom

A szakértő szerint megéri most napelemes rendszert telepíteni

A szakértő a napelemes rendszerek árának emelkedésére számít a következő években.