Termőföldre napelemet? Hasznot termel, de megéri?

Milyen előnyei és hátrányai vannak a termőföldre telepíteni a napelemparkokat?

A napelemparkok előnyei

Az USA-ban a mezőgazdasági üzemekbe telepített napenergia hasznosító telepek száma 2012 és 2017 között 150%-kal növekedett, de az EU tagországok sem maradtak le nagyon mögötte, írta a agroinform.hu. Ezek a létesítmények fontos szerepet játszanak az agrártermelők zsugorodó jövedelmeinek kiegészítése szempontjából. A nemzetgazdaságoknak is égető szüksége van a környezetbarát módon előállítható, megújuló energiára, többségük annak fokozott előállítására kötelezettséget is vállalt. Az energiahasznosító cégek ajánlatai csábítóak, mivel a magas bérleti díjak mellett hosszabb lekötést garantálnak a földtulajdonosoknak. Az USA energiahasznosító vállalatai 400 és 2.000 dollár közötti bérleti díjat fizetnek egy acre területért évente. Ugyanakkor egyre nehezebb megfelelő helyet találni az ilyen parkok számára. Az energiaelőállítás alacsony költségei szintén komoly vonzerőt képviselnek.

A napelemparkok hátrányai

A napelem parkoknak azonban negatív hatásai is vannak. Elsőként, problémát okoz egy nagyobb darab szántóföldnek a mezőgazdasági termelésből való kivonása. Ehhez járul a szomszédok gazdálkodásának zavarása, amely eddig is számos jogvitára adott okot, de a terület elidegenítése esetén problémát jelenthet az új tulajdonos terveivel való összeegyeztetés. Gondot jelent a napelemek alatt terület gyomoktól és főleg fás növényektől való megtisztítása is. Még a nagyobb bonyodalmak jelentkezhetnek az adott terület újra művelésbe vonásakor. Mindezek alapján, Ron Heiniger, az Észak-Karolinai Állami Egyetem agrárközgazdásza kijelentette, hogy a napenergiaparkok létesítése nem megfelelő hasznosítása a termőföldnek.

Ajánlott tartalom

Mi az energetikai tanúsítvány és miért van egyre nagyobb jelentősége Budapesten?

Az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van a budapesti ingatlanok adásvétele során. Az emelkedő energiaárakra való tekintettel az ingatlanok rezsiköltségének egyre nagyobb jelentősége van. Mi az energetikai tanúsítvány és mit kell róla tudni?