TIM: a kormány támogatja a villamosenergia hálózatba integrált tárolókapacitások növelését

Újabb lépés az áramellátás biztonságának növeléséért, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pályázatot hirdet hálózati integrált energiatárolási beruházások megvalósításához annak érdekében, hogy a rendszer még több megújuló alapú energiatermelésből származó villamos energiát tudjon befogadni és növekedjen az ellátásbiztonság – jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár a tárca szerdai közleménye szerint.

A háborús energiaválság hatásainak csökkentésére a kormány számos intézkedést tesz. A mostani pályázat hosszútávon járul hozzá az energiaellátás biztonságához – közölte a TIM. A tájékoztatás szerint a kormány célja, hogy a jelenlegi háborús energiaválságban növelje az ország áramellátásának biztonságát, és 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, valamint az ország a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia alapján 2050-re a teljes klímasemlegességet is elérje, anélkül, hogy a gazdasági növekedés vagy a jólét veszélybe kerülne. Ezért kiemelt figyelmet fordít a megújuló forrásból termelt villamos energia mennyiségének növelésére. Magyarország jelenleg már több mint 3200 megawattnyi (MW) megújuló kapacitással rendelkezik, amely másfélszerese a paksi atomerőmű kapacitásának. A növekvő megújuló energiaforrások kihasználásának érdekében szükség van a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, ennek egyik legfontosabb eleme a tárolókapacitások növelése a hálózat azon részein, ahol átlagon felüli a megújuló termelési teljesítmény – ismertette a szerdán megjelent pályázat részleteit az államtitkár. A 33 milliárd forint keretösszegű pályázat az átviteli rendszerirányító Mavir és az elosztói jogosultsággal rendelkező társaságok részére nyújt vissza nem térítendő támogatást a kormány és a klímavédelmi beruházásokat támogató Modernizációs Alap közös finanszírozásában. A szerdán megjelent felhívás eredményeként országosan összesen legalább 33 MW kapacitású villamos energia tárolót telepítenek 2025-ig. Ez a tárolói kapacitás 313 háztartás egyhavi fogyasztását képes fedezni. A pályázatokat 2022. október 3-ig lehet benyújtani a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. oldalán található felhívásban foglaltak szerint – jelezte a TIM.

Ajánlott tartalom

A gázkereskedelemre kivetett vám veszélyezteti az uniós energiaszolidaritást

A határokon átnyúló gázkereskedelemre kivetett német illeték veszélyezteti az Európai Unió energetikai szolidaritását - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.