Tippek az energiatakarékos főzéshez

Főzzön átlagos hőmérsékleten.

Ha három tál étele van, amelyeket egymástól kissé eltérő hőmérsékleten (például 150°, 175° és 200°-on) kíván megsütni a sütőben, az átlagos hőmérséklet (a példában 175°) kiválasztásával süsse meg egyszerre a három tál ételt.

Használjon az égők nagyságának megfelelő fazekakat és lábasokat.
Az égő nagyságának megfelelő edény az energia nagyobb részét hasznosítja, s ezáltal csökkenti az elveszett hőmennyiséget.

Tartsa tisztán a sütőt és az égőket.
A tiszta sütő jobban hasznosítja az energiát.
A sütőt a sütéstől még forrón maradt állapotában tisztítsa meg.
Ha a sütőben öntisztító program is van, indítsa el rögtön a sütés után, hogy a hő egy részét újra fel tudja használni.
Szükség esetén használja a grill funkciót.
A grill funkció kevesebb energiát használ, és előmelegítésre sincs szükség.

Ne melegítse előre a sütőt, ha nem feltétlenül szükséges
Ha az étel egy óránál hosszabb sütési időt igényel, nincs szükség a sütő előmelegítésére. Használjon a lehető legkevesebb folyadékot. A zöldségek és a burgonya megsütésénél például egy liter víznek mindössze az 1/8-ára van szükség.

Ne kukkantson be a sütőbe
Minden alkalommal, amikor egy kis ellenőrzésre kinyitja a sütő ajtaját, a sütő hőmérséklete 20°-40°-kal csökken. Használjon programozott órát, ha a sütő ajtaján nincs ablak.

Váltson át indukciós főzőlapra
Sokkal energiatakarékosabb, mint a főzéshez használt egyéb hőforrás, mivel az energiát közvetlenül közvetíti az edényhez anélkül, hogy először fel kellene melegítenie az égőt.

Ajánlott tartalom

Történelmi minimum az áramimportnál, Magyarország karbonmentes exportra vált

Áprilisban 10 százalék alatt maradt az áramimport aránya - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebookon.