Tippek az energiatakarékos mosáshoz

Használja a legalacsonyabb, még alkalmas hőfokot.

A hőfok a mosott ruhák típusától és szennyezettségétől függ, de a mai mosógépek és mosószer technológiák gondoskodnak róla, hogy a legtöbb ruhát hideg vízben is tisztára lehessen mosni.

Mindig töltse tele a dobot a mosáshoz.
A modern gépek gyakran igazítják a vízfogyasztást a berakott ruha mennyiségéhez, az egy kilogrammra jutó fajlagos energia, víz és idő mindazonáltal mindig akkor lesz a legkevesebb, amikor teletöltik a dobot.

Ne töltse túl a mosógépet
Lehet, hogy ilyenkor a ruhák nem lesznek teljesen tiszták, és esetleg újra ki kell mosni őket. Ezzel csak pazarolja az energiát, a vizet és az időt.

Válasszon hosszabb programot.
Normál szennyezettségű ruhák esetében a hőmérséklet csökkentése mellett is megfelelő tisztítóhatást lehet elérni. Az Electrolux Economy 40 program például az átlagosnál hosszabb, de mindössze 40° C-on is A besorolású mind a tisztítóhatás, mind az energiatakarékosság terén. Ez a program azt is jelenti, hogy vegyes anyagú ruhákat is moshat együtt, így a dobot is könnyebb feltölteni.

Használja a pamut programokat
Sokkal hatékonyabban mosnak, mint a többi program, kilogrammonként kevesebb vizet és energiát használnak, és lehetővé teszik, hogy kitűnő tisztítóhatással mosson teljes tölteteket. A Cottons Economy takarékos pamutmosó programok (60° C és 40° C) kínálják a legnagyobb megtakarításokat.

Centrifugálja nagy sebességen a ruháit.
Semmi sem befolyásolja jobban a szárítási időt és az energiafogyasztást, mint a szárításra váró ruha nedvességtartalma. A nagyobb centrifugálási sebességek használatával a ruhák a lehető legszárazabbak lesznek, és nem is károsodnak, kivéve a rendkívül ritka esetekben mosott különösen érzékeny anyagokat.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.