Tisztább lesz a hajók üzemanyaga

Kilencven százalékkal csökkenhet a levegő kéndioxid-szennyezettsége az évtized közepétől, ha az Európai Unióban jóváhagyják az Európai Bizottság pénteken közzétett javaslatát a hajóüzemanyagok kéntartalmának csökkentéséről.

A jogszabály-javaslatnak köszönhetően a szintén szennyezőanyagnak számító finom részecskék kibocsátása 80 százalékkal csökkenne az uniós végrehajtó szerv brüsszeli közleménye szerint.  A bizottság számítása szerint ezek a levegőjavító intézkedések “a közegészségügy számára 15 és 34 milliárd euró közötti hasznot jelentenek, messze felülmúlva a 2,6-11 milliárd euró között várható költségeket”. A javasolt jogszabály a folyékony tüzelőanyagok kéntartalmáról szóló uniós irányelvet vizsgálja felül. A kezdeményezés értelmében a “legsérülékenyebb” területeken (a Balti-tenger, az Északi-tenger és a La Manche-csatorna területén) használt tüzelő- és üzemanyagok megengedett legmagasabb kéntartalma 2015. január 1-jétől a korábbi 1,5 százalékos szinthez képest 0,1 százalékban kerül meghatározásra. 2020. január 1-jére az egyéb területeken még számottevőbb csökkenést terveznek, 4,5 százalékról 0,5 százalékra.

Ajánlott tartalom

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Madridban, a szervezet állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójához kapcsolódó nyilvános fórumon.