Tíz fokos lehűlés és viharos szél jön

Szombat-vasárnap már nem lesz strandidő az országban, addig viszont a nagyon erős UV sugárzástól kell tartani.

A mai napon még igen kellemes, igazi nyári időre számíthatunk. A szikrázó napsütés mellett inkább csak északon növekedhet meg a felhőzet és inkább csak ott lehet elvétve zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül. Főleg délkeleten már 30 fokos hőség is lehet. Kiváló idő ígérkezik strandolásra, a Balaton 22, a Velencei-tó 23 fok körüli.
Pénteken azonban már egy hidegfront közelítheti meg hazánk térségét, melynek hatására főleg az északi megyékben, valamint a Dunántúlon valószínű zápor, zivatar. Igaz, pénteken a hőmérséklet még tovább emelkedik, néhol már 30 fok feletti értékek is lehetnek. Az északnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.

 
Szombaton eleinte kevés felhő lesz az égen, majd északnyugat felől – egy hidegfront hatására – erősen megnövekszik a felhőzet és záporok, zivatarok alakulnak ki, főleg keleten zivatarláncolat is lehet felhőszakadással és jégesővel. Eleinte a délnyugati, majd az északnyugati szél fokozódik viharossá. Vasárnap már kifejezetten hűvös, szeles időre van kilátás, a hőmérséklet csúcsértéke 19 fok körül mozog majd. Amíg marad a meleg idő, addig az erős UV sugárzástól kell tartani. Az ország szinte teljes területén 7,5-ös, riasztási határérték körüli érték is várható csütörtökön. Ilyen sugárzási szint esetében a szakemberek szerint délelőtt 11 és délután három óra között nem tanácsos napozni, a fényvédő krém használata pedig a jelzett időtartamon túl is indokolt.A szolgálat szerdán arra figyelmeztetett, hogy csütörtökön a sugárzás szintje elérheti a riasztási határértéket. Ekkor normál bőrtípusnál már 17 percnyi napon tartózkodás is bőrpírt okozhat.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.