Magyarországon már tíz töltőállomáson tankolhatnak bioetanolt az autósok - közölte a SAAB hétfőn az MTI-vel.

Tíz töltőállomáson tankolható bioetanol

Magyarországon már tíz töltőállomáson tankolhatnak bioetanolt az autósok – közölte a SAAB hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az alternatív zöld üzemanyagot (E85) a fővárosban három helyen, valamint Érden, Bábolnán, Kecskeméten, Székesfehérváron, Veszprémben, Győrben és Sopronban vásárolhatnak a  megfelelő autóval rendelkezők.

A tervek szerint az országos hálózat az idén szinte teljesen kiépül, s a közeljövőben Szombathely, Siófok, Sárvár, Debrecen, Kapuvár, Zalaegerszeg, Pécs, Celldömölk, Kaposvár, Miskolc is rendelkezik majd zöld üzemanyagot árusító benzinkúttal. Az ország első bioetanol töltőállomását tavaly júliusban nyitották Bábolnán. Az E85-ös üzemanyag 85 százalékban bioetanolt és 15 százalékban szuperbenzint tartalmaz.

A bioetanol kukoricából és cukornádból készül, elégetésével egyszer már a növényekben megkötött szén-dioxid kerül a légtérbe, alkalmazásával ezért csökken az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátása. Ugyanakkor az E85-ös agresszív, alkoholra hasonlító anyag, amit nem lehet hagyományos autókba tankolni, mert szétmarja az üzemanyaggal érintkező fém és gumi alkatrészeket.

Az E85-ös üzemanyag 70-100 forinttal olcsóbb a 95-ös benzinnél.

Ajánlott tartalom

A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják a karácsonyfákat

A fővárosban környezetbarát módon, energetikailag hasznosítják az utcákról begyűjtött karácsonyfákat, a becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója csütörtökön az MTI-vel.