Tizedével drágul az áram Németországban

Átlagosan tíz százalékkal, egyes területeken még ennél is nagyobb mértékben drágul a villamos energia Németországban jövő január 1-jétől. Ezt az úgynevezett energiafordulattal, azaz az atomenergiáról a megújuló energiára történő átállás költségeivel indokolják a szolgáltatók.

Hamburg és Berlin környékének legnagyobb szolgáltatója, a svéd Vattenfall például kilowattóránként 3,52 centtel fog többet kérni. Ez évi 2200 kilowattóra fogyasztást feltételezve 13 százalékos emelésnek felel meg, ami a legnagyobb azóta, hogy a svéd cégcsoport belépett a németországi piacra, írja a figyelo.hu. A Vattenfall szerint a 3,52 centes emelésből 3 cent az energiafordulattal hozható összefüggésre. Komoly áremelésre készül a többi németországi szolgáltató is, az új díjtételeket a jövő hét végéig kell nyilvánosságra hozniuk a cégeknek. Németországban a Merkel-kormány a közvélemény nyomására az ország nyolc legidősebb reaktorának azonnali leállítása mellett döntött, és előrehozta a többi reaktor leállításának határidejét. Ugyanakkor az állam jelentősen támogatja a szél-és a napenergia hasznosítását, ennek költsége viszont beépül a villamos energia árába. A németek Európában az egyik legmagasabb áramdíjat fizetik. Az átlagos ár kilowattóránként 24 eurócent, míg Franciaországban mindössze 13 cent, Nagy-Britanniában pedig 14 eurócentnek megfelelő összeg.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.