Tízezrek tiltakoztak Németországban az atomenergia hasznosítása ellen

Hatvanezren alkottak szombaton élő láncot Stuttgart és a neckarwestheimi atomerőmű között, hogy így követeljék az atomenergia felhasználásának németországi beszüntetését.

A szervezők szerint 20 ezerrel többen vettek részt az akcióban, mint ahogyan arra előzetesen számítottak. A rendőrség megerősítette, hogy 60 ezren vettek részt a 45 kilométeres élő lánc kialakításában. A tiltakozó akciót a március 27-én tartandó baden-württembergi tartományi választások elé időzítették, és hónapok óta készültek rá.
Hírügynökségi jelentések szerint a megnövekedett érdeklődést a fukusimai atomerőműben szombaton bekövetkezett robbanás is magyarázza. A megmozdulás résztvevői – közöttük szociáldemokrata és zöldpárti politikusok – az atomerőműveket elutasító feliratokkal tiltakoztak, valamint az energiatermelés átállításának jeleként egy hatalmas villásdugót dugaszoltak egy szélkerékbe. A Zöldek vezetősége szombaton kiadott állásfoglalásában egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fukusimánál történtek azt mutatják: a nukleáris technológia ellenőrizhetetlen, rendkívül veszélyes és kockázatos technológia még egy műszakilag olyan fejlett országban is, mint Japán.
A német kormány tavaly döntött úgy, hogy az ország 17 nukleáris létesítményének a működési idejét átlag 12 évvel meghosszabbítja, míg a megelőző kabinet azt jelentette be, hogy 2021-ig bezárja valamennyit. Angela Merkel kancellár úgy érvelt, hogy Németországnak szüksége van “áthidaló technológiaként” az atomenergiára, amíg ki nem fejlesztenek egy sokkal megújulóbb erőforrást. Matthias Miersch szociáldemokrata parlamenti képviselő szombaton arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza az üzemidő meghosszabbítására vonatkozó döntését, a Baloldal pedig azért szállt síkra, hogy hirdessenek nemzetközi moratóriumot az atomenergetikai kapacitások bővítésére.

Ajánlott tartalom

Módosítottak két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletet

Módosította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletét, új elemekkel bővül az energiahatékonyság-javító intézkedések elszámolását segítő EKR-katalógus, és egyszerűsödik a nagyfogyasztók által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos szabályozás.