Tízezrek várják a napelemes pályázati döntést – reménysugárt kaptak

Navracsics Tibor a területfejlesztési miniszter, egy sajtótájékozatón közölte, hogy az év második felében érkezhetnek meg az uniós források, amelyből akormány a napelemes támogatást fedezné.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Tavaly decemberben indult el az a napelemes és fűtéskorszerűsítési program, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az alacsony jövedelmű háztartások számára. A pályázatot regionális csoportok szerint, négy ütemben bonyolítják le. Az első ütem már le is zárult, legközelebb területtől függően idén szeptemberben vagy októberben lehet igényelni a támogatást. A programba olyan háztartások csatlakozhatnak be, ahol a tulajdonosok 2020-as átlagjövedelme nem haladja meg a 4,85 millió forintot. A csomagban két beruházástípus valósítható meg: tetőre telepített napelemes rendszer kialakítása; valamint napelemes rendszer kiépítése, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálása, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászáró csere. Előbbi kategóriára maximum 2,9 utóbbira pedig 11,3 millió forint érhető el. A program eddig óriási sikert aratott, sőt az első ütem a pályázók számát tekintve az elvárásokat is felülmúlta.

A hivatalos pályázati oldalon ezért bejelentették, hogy az érdeklődésre való tekintettel módosítják a kiírást, hogy minél többen tudjanak élni a támogatással. Az egyik legfontosabb változás, hogy eltörölték a korábban kialakított pontrendszert. Eddig az érintett háztartásban élő gyermekek száma, illetve az otthon földrajzi elhelyezkedése alapján állítottak fel egy sorrendet, amely az egyes pályázók számára elérhető összeget határozta meg. Ennek eltörlése azt is jelenti, hogy a gyermekes háztartások immár nincsenek előnyben a gyermektelenekkel szemben.

Módosították továbbá az első ütem keretösszegét, illetve a tervezett fejlesztések megvalósításának időkorlátját. Az első beruházástípus esetében a korábbi 14 hónap helyett immár 20 hónap áll rendelkezésre a kiépítésre a támogatói okirat megszerzése után. A második kategóriában 18-ról 26 hónapra emelték a határidőt. 34 920 helyett az új kiírás értelmében már 45 000 projektet támogatnak. Fontos változás emellett, hogy a szállítói előleg igénylésére vonatkozó szabályokat egyszerűsítették, ezzel pedig csökkentek a kivitelezők adminisztratív terhei.

 

Frissítés: 

2022.06.28.

Az év második felében a kormány megköti a partnerségi megállapodást az Európai Unióval, így megnyílik a lehetőség az uniós források kifizetésére – jelentette ki a területfejlesztési miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését követően megtartott sajtótájékoztatón, kedden Budapesten. Mintegy 10 ezer milliárd forintnyi forrás érkezik az operatív programok keretében, a vidékfejlesztési források pedig további 4 ezer milliárd forintot jelentenek – közölte Navracsics Tibor. (mti)

 

 

Ajánlott tartalom

Homlokzati nyílászárók alumíniumból – nem fukarkodnak az előnyös tulajdonságokkal

Az építőipar dinamikusan fejlődő szektor, amely folyamatosan alkalmazkodik az új technológiákhoz és anyagokhoz. Ebben a folyamatban az alumínium nyílászárók mind nagyobb szerepet kapnak. Ez annak fényében cseppet sem meglepő, hogy kiváló tulajdonságokkal és variálhatósággal büszkélkednek. Az alumínium nemcsak könnyű és tartós, hanem a segítségével esztétikus kellem érhető el.