Több civilszervezet perli a belga államot az atomerőművek leállítása miatt

Több belga civilszervezet bíróság elé viszi a belga államot, illetve az Engie-Electrabel energiaipari és az Elia szállításirendszer-üzemeltető vállalatot a Doel 3 és a Tihange 2 atomerőművek leállítása miatt – közölte az RTBF hírportál szerdán.

Az akciót a 100 TWh elnevezésű atomenergia-párti civil mozgalom vezeti, amely kezdeményezte a 2003-as úgynevezett Deleuze-törvény felülvizsgálatát. Ez a törvény alapozta meg az atomenergia fokozatos felszámolását az országban. A 100 TWh azzal érvel, hogy az energiaellátás nem biztosítható Belgiumban az atomenergia bevonása nélkül. Tagjai ellenzik az atomerőművek végleges bezárását, ehelyett azt kérik, hogy csak függesszék fel működésüket, és amikor az országnak szüksége lesz az általuk termelt energiára, helyezzék őket újra üzembe. A szervezet szerint a belga kormány hatalmas külföldi importra és újonnan építendő gázerőművekre támaszkodó terve nem megoldás az energiabiztonság megteremtésére, mert mindkettő megbízhatatlan forrás. Ezenkívül a csoport azzal érvel, hogy az atomerőművek leállítása negatív hatással lesz a környezetre, és akadályozza, hogy Belgium teljesítse a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos nemzetközi célokat. A 100 TWh úgy véli, hogy a 100 százalékban megújuló energia csak “tévhit”, ezért megbízható energiatartalékra lenne szüksége az országnak.

Egy másik atomenergia-párti szervezet, a Vinçotte Nuclear Association (AVN) szerdán bejelentette: tiltó végzést nyújtott be a bíróságnál, megakadályozandó a Doel 3 atomerőmű leszerelését az európai jog által előírt nyilvános vizsgálat, a környezetvédelmi és az egészségügyi jelentés elkészítése előtt. Az AVN úgy véli, hogy nem teljesültek a jogi feltételek az erőmű végleges bezárásához. A Greenpeace belgiumi csoportja viszont üdvözölte, hogy a Doel 3 atomerőművet pénteken véglegesen leállítják. Jan Vande Putte, a nemzetközi környezetvédelmi szervezet hazai energiaszakértője szerint ezzel a lépéssel Belgium végre a zöld átmenet új szakaszába lépett. “A jövő a napelemeké és a szélturbináé, a nagyobb energiahatékonyságé, a tárolásé és a keresletkezelésé” – tette hozzá. A Doel 3 nyomottvizes reaktornál tíz évvel ezelőtt a szakemberek hajszálrepedéseket fedeztek fel a reaktortartályon, ami miatt azt két alkalommal is hosszabb időre le kellett állítani. Az azonos felépítésű Tihange-i 2-es blokkot, amelyen szintén hajszálrepedéseket észleltek, 2023-ban tervezik végleg leállítani, a következő blokkokat pedig majd csak 2025-ben kapcsolják le.

Az eredeti kormányzati elképzelések szerint a belga atomerőműveket 2025-ig leállították volna. Az orosz-ukrán háború és a megemelkedett energiaárak miatt a belga kormány úgy döntött, hogy tíz évvel meghosszabbítja a Doel 4 és a Tihange 3 reaktorok élettartamát 2035-ig, ezzel biztosítva az energiaellátást. A nukleáris energia jelenleg Belgium energiaellátásának mintegy 40 százalékát biztosítja.

 

mti

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.