Több ezren tüntettek Sydneyben a klímaváltozás és a bozóttüzek miatt

Több ezren tüntettek a környező bozóttüzek miatt sűrű füstbe burkolózott Sydneyben, Ausztrália Új-Dél-Wales államának központjában szerdán, klímavészhelyzet kihirdetését és a tűzoltóságnak nyújtandó támogatások növelését sürgetve.

A mintegy hétezer tüntető közül sokan légzésvédő maszkban jelentek meg, s egyebek közt egy “A klímaváltozás közegészségügyi vészhelyzetet jelent” feliratú transzparenst tartottak a magasba. A megmozduláson felszólalt a helyi tűzoltók szakszervezetének szóvivője is, aki szemére hányta az ausztrál kormánynak, hogy 2011 óta nőtt a tűzoltóság támogatása, s hangsúlyozta, hogy a tűzoltó egységek forrásai vészesen fogynak. A tüntetést a szervezők szerint azzal a céllal hirdették meg, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a sürgető klímavédelmi intézkedések meghozatal érdekében, miután az ausztrál metropoliszt a bozóttüzek miatt hetek óta mérgező füst borítja, s a levegő szennyezettsége túllépte már az egészségre veszélyes szint tízszeresét is. “Klímavészhelyzet van. Sydney fuldoklik. Új-Dél-Wales lángokban áll” – írta Twitteren Mehreen Faruqi, a sydney-i központú új-dél-walesi parlament egyik képviselője, a Zöldpárt tagja. Az államban körülbelül 1600 tűzoltó 96 bozóttűz megfékezésén dolgozik, az egyik legsúlyosabb közülük az ötmillió lakosú Sydneytől északnyugatra mintegy 60 kilométer hosszan pusztító Gospers-hegyi megatűz. Szakértők szerint ennek a lángjait vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerülhet teljesen eloltani. Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön azt közölte, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Ajánlott tartalom

120 év múlva minden foglalkozás teljesen automatizálható lesz

A mesterséges intelligencia szakértői 50 százalékos valószínűséggel arra számítanak, hogy 2060 körül a gépek minden feladatot jobban és olcsóbban tudnak majd elvégezni, mint az emberi munkaerő; 2140 körülre minden foglalkozás teljesen automatizálható lesz - áll a Roland Berger, német stratégiai tanácsadó cég tanulmányában.