Több ezres felvonulás Oslóban a Nobel-békedíj átadása után

Hozzávetőleg 10 ezer ember vonult fel a norvég fővárosban csütörtökön néhány órával azt követően, hogy Barack Obama amerikai elnök átvette a Nobel-békedíjat.

Mintegy 6 ezren ahhoz a szállodához vonultak, amelyben az Obama-házaspár tölti az éjszakát. A nukleáris fegyvereket ellenző tömeg fáklyás felvonulása békés volt, és az amerikai elnök megjelent felesége társaságában rövid időre a hotelszobája erkélyén.
A város egyik másik kerületében egy norvég nem kormányzati szerv felhívására mintegy 3 ezren tüntettek követelve az afganisztáni háború befejezését.
Korábban a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái követelték, hogy Obama írja alá a klímavédelmi szerződést. Ezzel egy időben olasz tüntetők egy csoportja kifogásolta, hogy Velence mellett egy amerikai támaszpont van.
Norvégia a díjátadásra történelmének legnagyobb biztonsági intézkedéseivel készült: visszaállították a határok őrizetét, vadászgépek és egy AWACS gép vigyázott a légtérre, a városban több mint 2000 rendőrt mozgósítottak. A város köré légvédelmi rakétaegységeket vonultattak fel, felette helikopterek köröztek.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.