Több mint 100 ezer teherautót adott el tavaly a MAN

A MAN Truck & Bus haszongépjárműgyártó vállalat minden üzletágában erőteljesen növelte eladásait tavaly, részben a beszállítói láncban korábban kialakult fennakadások által okozott bázishatás miatt. A távolsági autóbuszok forgalmát pedig korábban a pandémia következményei vetették vissza.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A MAN honlapján hétfőn publikált jelentés alapján a cég 2023-ban 116 ezer járművet szállított le ügyfeleinek, ami 37 százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget. A legnagyobb növekedést a tehergépjármű üzletágban érte el a MAN, 83,7 ezret adott el, 44 százalékkal többet az előző évinél. Az autóbusz eladások is emelkedtek, 19 százalékkal, a városi és távolsági buszokból együtt 5700-at értékesítettek. Különösen a távolsági buszok értékesítése emelkedett meg a pandémia következményei miatt visszaesett bázishoz képest, több mint duplájára, 1100 járműre nőtt. Számos, az elektromos városi buszokra kiírt tender megnyerésével a MAN 2023-ban 771 elektromos autóbuszt értékesített a 2022-es 263 után. 2030-ra a MAN a teherautók felét és az új városi buszok mintegy 90 százalékát akkumulátoros elektromos meghajtással tervezi értékesíteni. A cégnél már tervezés alatt áll az elektromos távolsági autóbusz prototípusa is.

A furgon üzletágban a MAN eladásai tavaly a pandémia előtti szintet meghaladva rekordot értek el: 26,6 ezer darabot értékesítettek, 23 százalékkal többet az előző évinél. A más járművekbe és erőgépekbe beépíthető motorok értékesítésében a MAN 2014 után a második legsikeresebb évét könyvelhette el 11,6 ezer darabbal. E motorok több mint a felét mezőgazdasági gépekbe, például traktorokba és kombájnokba építették be. Friedrich Baumann, a MAN Truck & Bus SE értékesítési és ügyfélkapcsolatokért felelős igazgatója szerint a cég “néhány nagyon nehéz év után ismét a siker útjára lépett”. Az értékesítési adatokhoz fűzött kommentárjában az innovatív termékportfóliónak és ügyfélközpontú szolgáltatási profilnak tulajdonította az elért sikereket, ami egyes üzletágakban eladási rekordot is hozott számukra.

Ajánlott tartalom

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.