Több mint ezer állatot mentett meg megalakulása óta az állatvédőrség

Több mint ezer állatot mentett meg egy évvel ezelőtti megalakulása óta az állatvédőrség – közölte Tornóczky Anita, a szervezet kommunikációs vezetője szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

Az országban május végére több mint kétezer vizsgázott állatvédőr lesz – mondta Tornócky Anita. A szervezet tevékenységéről szólva közölte: az állatvédőrség részt vesz olyan rendezvényeken, amelyek a felelős állattartásra nevelést célozzák, ezért többször ellátogattak iskolákba és óvodákba. Felhívják továbbá az állattartók figyelmét az ivartalanítás fontosságára. A szervezet télen egy akció keretében hajléktalan embereknek és azok állatainak rendezett gyűjtést, ennek során több állatot beoltottak, ivartalanítottak – tette hozzá Tornócky Anita. Az állatvédőrségről szóló megállapodást tavaly februárban írta alá Urbán Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatóságának főosztályvezetője, Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora és Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület elnöke.

Az együttműködés fő célja az állatkínzás és a természetkárosítás elleni összehangolt, hatékony fellépés. Az állatvédőrök feladatai között szerepel a felelős állattartásra nevelés, ellátják azokat az állatokat, amelyeket megkínoztak, és együttműködést építenek ki a magánemberek, a jegyzők és a rendőrség között. Joó István a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt egy évben minden esetben a rendőrséggel együttműködve, hatékonyan tudtak fellépni az állatkínzókkal szemben. Szilágyi István azt mondta, hogy még mindig nem valósult meg “hivatalosan az állatvédők képzése”, s szerinte az állatvédői felügyeleti rendszer nem jól működik. Tahóczki Anita, az ORFK főreferense az együttműködést méltatva arról beszélt, hogy a lefoglalt állatok elhelyezésében nagy segítséget nyújtanak az állatvédők.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.