Több mint harmincmilliárd forintot költenek Érd és térsége csatornázására

Átfogó csatornázási projekt indult Érden, Tárnokon, illetve Diósdon, miután a három Pest megyei település alkotta társulás mintegy 25 milliárdos uniós támogatást nyert erre a célra – közölte Érd polgármesteri hivatalának sajtófőnöke az MTI-vel.

Arató Zsolt elmondta, hogy a megyei jogú város szennyvíztisztító telepének rekonstrukcióját, illetve a három település csatornahálózatának nagyarányú bővítését már régóta tervezik, de forrás hiányában erre eddig nem volt mód.   A közelmúltban Érd, Diósd és Tárnok társulásba tömörült, és sikerült csaknem 25 milliárd forintos uniós támogatást elnyerniük; a pénzt saját forrásokkal – Érd 5,4 milliárddal, Diósd 686 millióval, Tárnok pedig 848 millióval – egészítette ki. Az összesen 31,3 milliárd forintba kerülő projekt megvalósítása hatalmas lépést jelent Érd és térsége számára, hiszen jelenleg Érden mindössze 23, Diósdon 40, míg Tárnokon 26 százalékos a csatornázottsági arány – magyarázta a sajtófőnök. A környező települések szennyvizét is befogadó, korszerűtlen és túlterhelt érdi szennyvíztisztító telep teljes rekonstrukciójával, valamint a 442 kilométernyi csatorna-gyűjtőhálózat megépítésével várhatóan 2013-ban végeznek. Ekkorra Érden, Diósdon és Tárnokon egyaránt szinte százszázalékos lesz a csatornázottság – közölte Arató Zsolt.

Ajánlott tartalom

Áder János az árvíz elleni védekezésről: víztározók és csatornák kellenek

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Baján.