Több mint ötven villanyoszlopot alakítottak át madárbaráttá a Gemencben

Biztonsággal repülhetnek ezentúl a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben, ahol 4 kilométer hosszú vezetékszakaszon 54 villanyoszlopot alakították át madárbaráttá – közölte az E.ON az MTI-vel.

A közlemény szerint most fejezik be a gemenci erdon áthaladó 4 kilométeres villamos vezetékszakasz utolsó 400 méterének madárbaráttá alakítását. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttmuködésben összesen 54 villanyoszlopon végeztek átépítéseket. Mint írják, a madárvédelmi projekt kivitelezése az év elején indult. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON közösen határozták meg, hogy milyen munkálatokat szükséges elvégezni annak érdekében, hogy a gemenci madárvilág számára biztonságosabbá tegyék az erdon áthaladó vezetékszakaszt. A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegység oszlopaira korábban már kerültek úgynevezett szigetelopapucsok, azonban a park igazgatósága egy nemzetközi pályázat segítségével lehetoséget kapott egy ennél jobb megoldás megvalósítására. A közleményben idézik Németh Imrét, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: minden új hálózatot az állatok számára biztonságos módon tervezik meg, és a már meglévok veszélytelenné alakításával is folyamatosan haladnak a munkálatok. “Ebben a helyismeretet és helyszínre szabott tervezést igénylo munkában a természetvédelmi szakemberek útmutatása, partnersége elsodleges fontosságú” – tette hozzá. A közleményben idézik még Závoczky Szabolcsot, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóját, aki hangsúlyozta, hogy a leheto legtermészetesebb, zavartalan környezetet szeretnék biztosítani a Gemenc állatvilága, köztük a madarak számára. “A fekete gólyától a rétisason át számos védett faj él ezen a területen, ez az összefogás értük, róluk szólt” – fejtette ki a nemzeti park igazgatója.

 

fotó: civilhetes.hu

Ajánlott tartalom

A fenntarthatóság, és egyben a fenntartható tanárképzés kulcsa is lehet az egyetemi Z-szak

Az Európában egyedülálló osztatlan természettudomány-környezettan tanárképzésre a végzős diákok mellett gyakorló pedagógusok, természettudományos diplomával rendelkező szakemberek is jelentkezhetnek.