Top 10 tipp karácsonyra

Hogyan kell a felére csökkenteni az ünnepi számlát egy kis előre tervezéssel?

1. Készíts egy listát, meg egy költségvetést és ragaszkodj hozzá. Határozzuk meg pontosan a vendégek számát és vásároljunk ennek megfelelően. A neten léteznek online kalkulátorok, melyek segítségével meghatározhatjuk miből mennyit kell vennünk.

2. Ha tudod, készítsd el a menü egy részét a karácsony előtti estén, ezzel időt takaríthatsz meg. Ne feledd, hogy a gyomor kapacitása nem növekszik csak azért, mert karácsony van. A terv az ésszerű az adagok meghatározása.

3. Kérj meg mindenkit, hogy hozzon egy tál ételt. Légy egyedi és játssz az emberek erősségeivel. Még a konyha legnagyobb ellensége is hozzájárulhat sajttal, dióval, pudinggal vagy egy üveg borral az ünnepi asztal fényéhez. Vagy ha vendégeid sétatávolságra laknak tőled, szervezhettek „vacsora szafarit” is, vagyis mindenkinél ehettek egy fogást.

4. Helyettesítsd a drága luxus összetevőket minőségi, de olcsóbb megfelelőivel. Próbáld ki a Prosecco-t pezsgő helyett, vagy a füstölt pisztrángot a füstölt lazac helyett.

5. Spórolj az asztali díszeken. Amit ezzel megtakarítottál, elköltheted élelmiszerre. Kinek van szüksége mikulásos szalvétákra, vagy girlandokra? Az ünnep nem a rongyrázásról szól.

6. Vedd komolyan fontolóra a házi készítésű élelmiszereket és ajándékokat. Hosszú sorokat tudnánk írni arról, hogy miért jobb a saját kezűleg készített ajándék, mint az, amit a túlzsúfolt plázában vásároltunk meg az utolsó pillanatban. Bizton állíthatjuk, hogy az emberek általában sokkal jobban örülnek egy egyedi ajándéknak, mely a mi kezünk munkáját dicséri, vagy házisütinek, szép kis dobozba csomagolva, ízléses szalaggal átkötve. Nem mellesleg költségkímélő megoldás. Megannyi receptet találni mindenfelé, használjuk ezt ki!

7. Karácsony előtt sok szupermarketben olcsóbban vásárolhatod meg a szükséges élelmiszereket, vagy a karácsonyi menü hozzávalóit. Érdemes időben beszerezni őket.

8. Értékeld a bevásárló listádat. Biztosan meg fogod enni azt a 2 kiló mandarint, amit felírtál a listára… és szereti valaki egyáltalán a diót? Gondosan mérlegeld, mi az, amire tényleg szükség lesz az ünnepekkor. Készíts inkább egy gondos, ámde korlátozott választékot, például készíts karamellizált diót és fűszeres forralt bort.

9. Ha teheted, a nagyobb áruházak helyett válaszd a piacot! Rengeteg őstermelő ajánlja portékáját az ünnepek előtt is. Ilyen helyeken nagyobb valószínűséggel juthatsz hozzá kémiai anyagoktól mentes áruhoz. A kereskedelmi felügyelet fokozott ellenőrzésének köszönhetően nem kell tartanod a rossz minőségtől sem.

10. Spórolj a karácsonyi díszkivilágítással! Mielőtt lefekszel aludni, mindig kapcsold le a kültéri fényeket is! Ezzel jelentős mennyiségű áramot takarítasz meg.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.