Tornádók testközelből (videók)

Az elmúlt héten csütörtök és péntek között 50 tornádót észleltek az USA több államában.

Az USA meteorológiai szolgálata a NOAA 50 tornádót erősített meg az elmúlt hétvégén 14 államban pusztító hatalmas zivatarrendszerek nyomán. A viharok – melyek három egymást követő napon tomboltak – a legnagyobb károkat és a legtöbb halálos áldozatot Észak-Karolinában okozták; csak ebből az államból 62 szélvihart jelentettek. A viharzóna Oklahoma államra csapott le csütörtökön, majd kelet fele mozogva szombaton érte el a keleti partot. A heves zivatarok létrejöttét három tényező segítette. A Mexikói-öbölben a tavalyinál nagyobb mértékben melegedett fel a víz és nagyobb mennyiségű páradús légtömegeket tudott szállítani észak felé, ami az egyik legfontosabb a zivatarok kialakulásához. Másodsorban szükség volt a légkör igen nagy instabilitására is, ami miatt a talaj fölött felmelegedő levegő az átlagosnál könnyebben tudott felszállni. Nem utolsó sorban segítette a rendkívül erős viharok létrejöttét a nagy szélnyírás. Ez azt jelenti, hogy szinte másodpercenként változik a szél iránya, miközben sebessége ugyanolyan nagy marad, vagy legfeljebb csak kissé módosul.


A híradások szerint 45 halálos áldozatot szedett a hatalmas zivatarrendszer. A legsúlyosabb veszteségeket Észak-Karolina állam szenvedte el: itt a meteorológiai szolgálat által észlelt tornádók 24 ember halálát okozták. Csütörtökön Oklahoma, Kansas és Texas, pénteken Mississippi és Alabama államok voltak leginkább sújtottak. A hatóságok szerint a vihar áldozatainak többsége az érintett államok kisebb településein vesztette életét: volt, akit a szél által felkapott traktor talált el, mások kidőlő fák, vagy épületek leszakadó teteje miatt vesztették életüket. Délkelet-Virginiában a közelben haladó tornádók miatt két atomerőművet biztonsági okokból leállítottak.

 

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.