Tovább enyhült a nyersanyaghiány a német iparban májusban, a megkérdezett cégek 35,3 százaléka számolt be nyersanyag-beszerzési problémákról - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felméréséből.

Tovább enyhült a nyersanyaghiány a német iparban

Tovább enyhült a nyersanyaghiány a német iparban májusban, a megkérdezett cégek 35,3 százaléka számolt be nyersanyag-beszerzési problémákról – derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felméréséből.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.)  adatai szerint egy hónappal korábban, áprilisban ez az arány 39,2 százalék volt. A nyersanyaghiány enyhülése némi könnyítést jelent a német gyártóknak, miközben a jelenlegi gazdasági helyzet nehézségeivel küzdenek. A német vállalatok így gyorsabban tudják feldolgozni a meglévő rendeléseket, fenntartva ezzel a termelést. Jelenleg a megkérdezett cégek 4,3 havi termelésnek megfelelő rendelésállománnyal rendelkeznek – ez jóval több, mint a 2,9 hónapos hosszú távú átlag. A megrendelések visszaesésének tehát még nincs túl nagy hatása” – kommentálta az eredményeket Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

A német ipar jelenleg két részre oszlik, számos elektromos és elektronikai, gép- és berendezésgyártó, valamint autóipari vállalat továbbra is komoly problémákkal küzd. Ezen iparágak mindegyikében 50 százalék feletti az anyaghiányról beszámoló vállalatok aránya. Különösen a chipek és a félvezető termékek hiányoznak. Az iparágak többségében azonban mára 20 százalék alá süllyedt a köztes termékek beszerzésével kapcsolatos problémákat bejelentő vállalatok aránya. Ide tartozik egyebek mellett a vegyipar, ahol a vállalatok 16,9 százaléka számolt be anyaghiányról, a fémtermékeket gyártó vállalatok, ahol ez az arány 15,6 százalék volt, valamint a bútorgyártó cégek, ahol az arány 8,8 százalék volt májusban, míg a papíripari cégek mindössze 2,5 százaléka számolt be anyaghiánnyal kapcsolatos problémákról.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.