Továbbképzés – Földhő-hasznosítás, hőszivattyúzás

A földhő alternatív fogalmai (geotermikus energia, geotermális energia, talajhő stb.). A földhő jellemzői, geotermikus gradiens, hősűrűség. Hazai geotermikus adottságok. A földhő hőmérsékletszintjei és a hasznosítás lehetőségei.

A földhő-hasznosítás lehetőségei az energiaellátás rendszerében. A villamosenergia-termelés esélye. A termálvíz közvetlen hasznosítása távfűtésre, problémái. A közvetlen távfűtés kiegészítése hőszivattyús utóhűtéssel. Az alacsony (környezeti) hőmérsékletű földhő (talaj, levegő és felszíni vizek hője) és hőszivattyús hasznosítása.
A hőszivattyúzás folyamata, megoldásai és energetikai mutatói. Gőz- és gázközegű kompressziós hőszivattyúk ideális és valóságos folyamata, munkaközege és rendszerstruktúrája. Elpárologtató, kompresszor, kondenzátor és fojtószelep. Villamos és gázmotor hajtású hőszivattyúk Abszorpciós hűtőgépek és hőszivattyúk. A hőszivattyúk energetikai jellemzői: fajlagos fűtési (teljesítmény)tényező, illetve COP (Coefficient of Performance), (évi) átlagos fűtési tényező, SPF (Seasonal Performance Factor). Hőszivattyúk jellemzői változó hőterheléseken, monovalens és bivalens megoldások. Hűtési igények kielégítése hőszivattyús rendszerekben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hogyan lehet környezettudatosabb egy otthon, ha jók a nyílászárói?

Komfort, praktikum és esztétikum, talán ezzel a hármassal lehet jellemezni a lakosságnak szánt építészeti irányzatokat.