Továbbra is süllyed Velence

Viszonylag lassú ütemben ugyan, de továbbra is süllyed az északkelet-olaszországi Velence városa – figyelmeztetnek szakemberek a legújabb műholdas vizsgálatok eredményei alapján.

A lagúnák városa jelenleg nagyjából két millimétert süllyed évente. A talajvíz folyamatos kiszivattyúzása nyomán a város jelentősen megsüllyedt az elmúlt évszázadban. A munkálatokat leállították, és a 2000-ben született tanulmányok már azt sugallták, hogy a folyamatot sikerült megállítani. Amerikai és olasz szakemberek közös kutatása szerint azonban a város továbbra is süllyed, és enyhén kelet felé billen. Figyelembe véve, hogy a Velencei-lagúna vízszintje körülbelül két milliméterrel emelkedik, a város pedig ugyanekkora ütemben süllyed évente, így az összhatás négymilliméternyi tengerszint emelkedést jelent. A várost bizonyos időközönként rendszeresen elönti a dagály, és a lakóknak ilyenkor gyakran az elárasztott utcákon kell keresztül gázolniuk. Ezeket az áradásokat azonban könnyebben kordában tudják majd tartani a 2014-re elkészülő új gátrendszer révén – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

A kutatócsoport GPS rendszer és műholdas radar speciális kombinációjának segítésével térképezte fel a város, illetve a lagúna – minden irányú – mozgásának ütemét és mértékét. A 2000-es években Velence átlagosan 1-2 millimétert süllyedt, míg a lagúna más területei 3-4 milliméterrel kerültek lejjebb évente – magyarázta Yehuda Bock, a kaliforniai Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársa, aki a floridai Miami Egyetem, és az olasz Tele-Rilevamento Europa nevű cég szakembereivel együtt eredt a város süllyedésének nyomába. A kutató hozzátette: senki sem tudja biztosan, hogy ez a folyamat miként alakul a jövőben, de ha a város süllyedésének, illetve a tengerszint emelkedésének a mértéke nem változik, akkor Velence – figyelembe véve a lagúna vízállásának átlagos magasságát – várhatóan nyolcvan milliméterrel fog lejjebb kerülni a következő húsz évben. Bock hangoztatta: a városnak valószínűleg mindig számolnia kell majd a süllyedés veszélyével. A nagy volumenű geológiai folyamatok miatt ugyanis a Velence alatti talaj egyre lejjebb nyomódik, és, bár a talajvíz kiszivattyúzása már nem jelent fenyegetést a lagúnák városára nézve, az épített környezet alatti üledékréteg egyszer még komoly problémákat okozhat. A szakemberek tanulmánya a Geochemistry, Geophysics, Geosystems című folyóirat jövő heti számában fog megjelenni.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.