Továbbra sem mondanak le a németek a gázról és az olajról, de sokan hőszivattyúra váltanak

Egyre nő a hőszivattyúk iránti kereslet Németországban, de sokan még mindig a gáz- és olajfűtést választják.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Német Fűtésipari Szövetség (BDH) aktuális adatai alapján a hőszivattyúk mellett a gáz- és olajfűtési rendszerek értékesítése is fokozódik – számol be a PV Magazine. Összességében a piac 38 százalékkal nőtt, és 306 500 új fűtőberendezést adtak el, ennek mintegy harmada hőszivattyú volt. Németországban jelenleg is zajlik az épületenergetikai törvényről szóló vita, a jogszabály értelmében a közeljövőben betiltanák az új olaj- és gázfűtési rendszereket. A terv miatt az elmúlt időszakban felgyorsult az ország fűtésmodernizációja. A BDH szerint 2023 első negyedévében a hőszivattyúk iránt volt a legnagyobb a kereslet, a 96 500 eladott darab 111 százalékos növekedést jelent 2022 első negyedévéhez képest, ennek ellenére a gáz- és olajfűtési rendszerekből is sok fogyott. Előbbinél 14 százalékos, utóbbinál pedig kétszeres növekedést figyeltek meg.

A pelletes fűtési berendezéseknél ezzel szemben 11 százalékos volt a visszaesés. „Üdvözöljük a fűtéstechnológia korszerűsítésének tendenciáját” – mondta Markus Staudt, a BDH ügyvezető igazgatója. Mint kiemelte, az átállás a környezetnek, a gazdaságnak és a lakosságnak is jót tesz. A szövetség emellett megerősítette korábbi, a biomassza alapú rendszerek támogatáscsökkentésével kapcsolatos kritikáját, a BDH szerint ezen piac nem fejlődik eléggé.

Olaf Scholz kancellár kabinetje május 8-án fogadta el az épületenergetikai törvény tervezetét, a Bundesrat pedig május 12-én vitatta meg. A tárgyaláson több módosítást is kértek, az egyik központi kérdés az volt, hogy 2024-ről későbbre halasszák-e a tilalmat. A Német Megújuló Energia Szövetség (BEE) szerint a késleltetés súlyos következménnyel járna, veszélybe sodorná a most nagymértékben beruházó vállalatok biztonságát. A BEE régóta esedékesnek tartja az épületenergetikai törvény reformját. A szervezet szerint a tervet nem szabad halogatni, hanem végre kell hajtani, méghozzá társadalmilag kiegyensúlyozott módon.

Ajánlott tartalom

Milyen szempontok alapján tervezik meg egy kaszinó belső tereit?

Tudj meg mindent arról, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe egy kaszinó belső tereinek a megtervezése során a lehető legjobb játékélményért!