Toyota – új hibrid autó

A Toyota Motor autóipari vállalat bemutatta új hibrid autóját, megkezdi annak autópályákon való tesztelését. A népszerű Prius modell alapján kifejlesztett Toyota Plug-in HV nevű autó egyelőre nem alkalmas kereskedelmi forgalomba hozatalra, mivel speciális nikkel akkumulátorral üzemel az otthon is feltölthető litium-ion akkumulátorokkal szemben.

A “csatlakozóaljzatú” (plug-in) hibrid autók annyiban különböznek a benzinnel és árammal működő hibrid járművektől, hogy otthon is feltölthetők és rövidebb utakon nem vegyes üzemelésűek, hanem kizárólagosan áram hajtja őket. Ez a benzinfogyasztás Prius-hoz képest 40 százalékos csökkenésével és a káros anyag kibocsátás 45 százalékos mérséklődésével jár. A mérnökök véleménye szerint ugyanakkor az akkumulátor kapacitása még nem megfelelő, a hosszabb utak megtételére nem tud elegendő áramot tárolni. A Toyota Plug-in HV, amit az Egyesült Államokban és Európában is tesztelni fognak, egy feltöltéssel 13 kilométer út megtételére képes.

A Toyotán kívül számos japán autógyártó dolgozik a következő nemzedékű, nagyobb tároló kapacitású akkumulátor kifejlesztésén.

A Toyota, amely a Priust 1997-ben dobta piacra, a plug-in hibrid nyolc prototípusát fogja a következő években tesztelni az utakon azután, hogy a mai napon megkapja ehhez az engedélyt.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan vezesd a kocsidat, hogy a legkevesebb üzemanyagot használja el

A pénztárcádnak és a környezetednek sem mindegy, hogy mennyire hatékonyan használod az autódat. Az alábbi három tipp segít, hogy a maximumot hozd ki belőle.