Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Tudja, mekkora India? Na, annyi erdő tűnik el hamarosan

Tudja, mekkora India? Na, annyi erdő tűnik el hamarosan

Csaknem India méretű trópusi őserdőt irthatnak ki 2050-ig – figyelmeztetett egy frissen megjelent tanulmány.

A washingtoni székhelyű Center of Global Development (globális fejlődés központja) nevű kutatóintézet száz ország műholdfelvételeit elemezte. Eredményeik arra mutatnak, hogy a következő 35 évben 289 millió hektár trópusi őserdőt vágnak ki a Földön, írja az MTI.

Az erdőirtás hozzájárul a klímaváltozáshoz, mivel a fák egyrészt maguk is szenet tárolnak, másrészt a légkör szűrőjeként működnek: felveszik az üvegházhatású szén-dioxidot. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, az esőerdők irtásával 169 milliárd tonna szén kerül az atmoszférába 2050-re. Ez akkora mennyiség, amennyivel egy széntüzelésű erőművet 44 ezer évig lehet működtetni – mondta a tanulmány vezető szerzője.

A trópusi őserdő irtásának visszaszorítása a klímaváltozás elleni küzdelem olcsó útja – mutatott rá Jonah Busch környezetvédelmi közgazdász. Az ENSZ éghajlat-változási szakértői szerint legfeljebb egybillió tonna szén égethető el, hogy a felmelegedés mértékét globálisan 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani és így a katasztrofális következményeket elkerülje az emberiség.

A tanulmány szerint a trópusi erdők irtásának legjelentősebb hajtóereje a globális piacra szánt termények – többek között a szója és a pálmaolaj – iparszerű mezőgazdasági termesztése.

Az elemzés készítői azt jósolták, hogy az erdőirtás növekedni fog a 2020-as és a 2030-as években, 2040 körül viszont felgyorsul, ha nem tesznek ellene.

A folyamat megállítására történtek már sikeres erőfeszítések: műholdas ellenőrzéssel és a hatóságok erőteljesebb fellépésével Brazília egy évtized alatt 80 százalékkal csökkentette az amazóniai őserdők kivágását. Eközben a szójatermesztés és a szarvasmarhatartás is növekedett az országban.

Ajánlott tartalom

A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert kanadai kutatók

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.