Tüdőráktól védhet egy diabétesz elleni szer

Egy cukorbetegségnél igen elterjedten alkalmazott szer egérkísérletekben jelentősen csökkentette a nikotin által kiváltott tüdőrákot – közölték szerdán amerikai kutatók.

Az Országos Rákintézet (NCI) kutatói a metformin nevű diabétesz elleni szert adagolták olyan egereknek, amelyeket előzőleg egy, a nikotinból származó rákkeltő anyagnak tettek ki.
Azoknál az egereknél, amelyek szájon át kapták a hatóanyagot, 40-50 százalékkal kevesebb tumor jelentkezett, mint a kezeletlen állatoknál, míg azoknál, amelyek injekcióban kapták, csaknem háromnegyeddel kevesebb.
A Cancer Prevention Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői most azt fontolgatják, hogy klinikai vizsgálatokat kezdenek annak megállapítására, vajon dohányosoknál használható-e a tüdőrák megelőzésére a metformin.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a metformint szedő cukorbetegeknél kisebb kockázattal fejlődik ki rák. Egy 2005-ös brit vizsgálatban például úgy találták, hogy 40 százalékkal kisebb volt a rákkockázatuk azoknak a diabéteszes embereknek, akik metformint szedtek, azokhoz képest, akik nem.
Mint Philip Dennis kutatásvezető a hatásmechanizmusról elmondta, a metformin aktivál egy enzimet, amely hatástalanítja azt a fehérjét, amely kulcsszerepet játszik a tüdőben lévő ráksejtek növekedésében és túlélésében.
A metformint 2008-ban csupán az Egyesült Államokban 40 millió ember szedte.

Ajánlott tartalom

Egzotikus betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt

Messzi földről származó különleges betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt, amire fel kell készíteni az orvosokat - hangsúlyozta egy hétfőn ismertetett nyilatkozatában az országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.