Tudta? Közel 700 elektromos autó töltőállomás és 14 ezer elektromos autó fut Magyarországon

A készülő új Nemzeti Energia Stratégia egyik kiemelt fontosságú eleme a közlekedés zöldítése – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn Fóton, egy új elektromos töltőállomás átadása alkalmából rendezett ünnepségen.

Kaderják Péter ismertette: Magyarország a régiós országokhoz között élen jár az elektromobilitás fejlesztésében, jelenleg már 672 töltőállomás működik országszerte, és több mint 14 ezer zöld rendszámos autó közlekedik az utakon. A gyors terjedést jogi háttér is támogatja, az elektromos autók adókedvezményt élveznek, a fizetős parkolókba töltőállomásokat kell telepíteni, csakúgy, mint az új építésű társasházakba, irodaházakba. A magyar modellt követve az elmúlt évtől az EU-s joganyag is tartalmaz hasonló előírásokat – tette hozzá. Az államtitkár kifejtette: a közlekedési szektor döntő fontosságú a gazdaságfejlesztés és a klímapolitika szempontjából egyaránt. A hazai gazdaság egyre jobban teljesít, az év második negyedében is 5,2 százalék volt a bővülés üteme, amely négyszerese az uniós tagállamok átlagának. A gyors növekedés azonban a közlekedési szektorban hátrányokat is okoz – hívta fel a figyelmet. Az összes károsanyag- kibocsájtás egynegyedéért ugyanis a közlekedés, főként a közúti közlekedés felelős. Éppen ezért úgy kell fejleszteni a gazdaságot, hogy közben a káros anyagok kibocsátását mérsékelni lehessen – húzta alá Kaderják Péter. Fóton nyolc egységből álló új elektromos töltőállomást adtak át az Auchan áruház parkolójában. Az átadáson Polgár Gergely, az Auchan Retail Magyarország pénzügyi igazgatója arról beszélt, hogy a Teslával kötött megállapodásuk szerint a most átadott mellett Törökbálinton, az év végéig pedig további három településen, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben adnak át új elektromos töltőállomásokat.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.