Új akkumulátor napenergiából nyert áram tárolására

Egy német cég olyan új rendszert fejlesztett ki, amely kedvezőtlen időjárási feltételek mellett is képes teljes mértékben hasznosítani a szélkerekek és napelem által termelt energiát.

A környezetbarát energiaforrások nagy hátránya, hogy hatásfokuk az időjárás függvénye. Ha elborul az ég, besötétedik, vagy eláll a szél, akkor a napelemek és a szélkerekek teljesítménye nullára csökken. Máskor meg az a baj, hogy az általuk kedvező körülmények között termelt áramot nem tudják fogadni a kapacitásuk határán működő távvezetékek. Ezt a hátrányt küszöböli ki az itzehoei Dispatch Energy cég, amely a Fraunhofer Intézettel közösen modulokból álló high-tech akkumulátorrendszert fejlesztett ki – írta a Handelsblatt. Olyan családiház-tulajdonosokat céloznak meg vele, akik a házuk tetején lévő fotovoltaikus berendezésből nyert áramot nem kívánják betáplálni a kommunális vagy állami energiahálózatba, hanem saját otthonukban akarják hasznosítani.

Az új rendszer “lelkét” lítium-ion-polimer cellák képezik. A belőlük összeállított telepek hatásfoka 95 százalék (tehát a napelemből nyert energiának mindössze 5 százaléka vész el tárolás során), és a gyártó húszévi működést garantál rájuk. A cég 2011 nyarán kezdi meg az új telepek sorozatgyártását.
Németországban erőteljes állami támogatásban részesül a megújuló forrásokból nyerhető energia termelése: ennek – no meg a kedvező adottságoknak is – köszönhetően a szeles északi vidékeken elsősorban hatalmas szélkerék-parkok hasznosítják a levegő áramlásának energiáját. A közhiedelemmel ellentétben a német síkságon, illetve Schleswig-Holstein egyes tájain ugyanolyan magas a napsütéses órák száma, mint a naposabban tartott dél-németországi régióban.

Példa erre a dithmarscheni járásban fekvő Meldorf község: itt található egész Németország legnagyobb kiterjedésű naperőműve. A 40 ezer nelem összesített felülete akkora, mint 33 futballpályáé! Az általuk leadott villamos teljesítmény (7,5 Megawatt) 2000 háztartás energiaszükségletét fedezi.
Még ezen is túltesz majd az autóval Meldorftól egy órányi távolságban található Tarp leendő naperőműve. A schleswig-flensburgi járásban lévő település melletti 130 hektáros területen már javában épül egy valóban gigantikus méretű energiatermelő. Az ide telepítendő napeemek összteljesítménye 53 Megawatt lesz, ez  mintegy 14 ezer háztartást lesz képes ellátni villanyárammal. A terv szerint 2011 elején helyezik üzembe.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.