Új faj honosodott meg a globális felmelegedés miatt

A globális felmelegedés miatt honosodhatott meg Írországban egy mediterrán földigiliszta, amelynek nagy populációját a University College Dublin biológusai fedezték fel.

A felfedezésről a Biology Letters legújabb számában jelent meg tanulmány. A Prosellodrilus amplisetosus kizárólag Franciaország délnyugati részén, az Aquitaine-régióban honos. A tudósok feltételezése szerint az emberi tevékenységnek köszönhetően “települhetett át” ezer kilométerre eredeti élőhelyétől. Nagy valószínűséggel facsemetékkel, csalikukacokkal “importálhatták” Írországba – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon. “Csupán néhány esetben észlelték a Prosellodrilus amplisetosus felbukkanását eredeti élőhelyén kívül” – hangsúlyozta Olaf Schmidt, a tanulmány társszerzője.

A mediterrán földigiliszta populációját egy dublini városi farmon fedezték fel, ahol a talaj hőmérséklete magasabb, mint vidéken. Vélhetően ez segíthette megtelepedését Írországban, ahol az átlaghőmérséklet 3 Celsius fokkal alacsonyabb, mint a Prosellodrilus amplisetosus “szülőföldjén”. Mint a dublini kutatók rámutatnak, a mediterrán földigiliszta nem egy invazív faj, azaz nem versenyez az élelemforrásokért az őshonos fajokkal. “Összehasonlítva a giliszták vegyi összetételét, azt tapasztaltuk, hogy a jövevények azokkal a szerves maradványokkal táplálkoznak, amelyeket nem hasznosít a kéttucatnyi őshonos faj” – mutatott rá Carol Melody, a tanulmány társszerzője. Ugyanakkor, ha a Prosellodrilus amplisetosus kiterjeszti élőhelyeit, megnövekszik a talajból felszabaduló szén-dioxid mennyisége, amely az őshonos fajok számára “élvezhetetlen” szerves anyagokba volt “bezárva”.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.