A mai hordozható elektronikai kütyük már általában újratölthető elemekkel és töltővel kaphatóak. A töltő azonban hálózatról működik, így a töltést nem minden esetben lehet megvalósítani.

Új megoldás az újratölthető elemek problémájára

A mai hordozható elektronikai kütyük már általában újratölthető elemekkel és töltővel kaphatóak. A töltő azonban hálózatról működik, így a töltést nem minden esetben lehet megvalósítani.

A legtöbben ilyenkor hagyományos elemekkel helyettesítjük a lemerült újratölthetőeket. Ezek viszont gyorsan a szemétben végzik, mely magas környezetre káros anyagai következtében rendkívül veszélyes.

A leggyakoribb AA és AAA elemek fent említett problémáira a kutatók évek óta keresik a megfelelő megoldást. A napelemmel újratölthető technológia nem teljesen kielégítő, hiszen nem biztosít állandó energiaforrást, és területtől függően még az elérhető energia is változik. A környezeti kondíciókat kiküszöbölni kívánó fejlesztések létrehozták a „shakenergy” névre keresztelt újratölthető elemet, mely, amint neve is utal rá, rázásával töltődik fel.

Az elem kapacitása körülbelül fele a hagyományos társakénak, mivel a ceruzaelem felét egy mágnes egy tengelyen csúszik fel-alá, miközben áthalad az orsón, létrehozva az energiát, mely a tengelyen keresztül jut el a Ni-mH elemhez. A tengely két végén egy gumipárnák helyezkednek el, melyek tompítják a túl heves rázás erejét illetve ki is lökik a mágnest.

Az újratölthető elemet a MintPass fejlesztette ki, mely több eltérő, olykor megdöbbentő, a környezet számára azonban mindenképp hasznos és a fenntartható fejlődést szem előtt tartó koncepciót valósított már meg, és folyamatosan újabb projektekkel állnak elő. Korábbi és jövőbeni munkáikkal a honlapjukon találkozhatsz.

Ajánlott tartalom

Felülvizsgálják a napelem csatlakozási stoppot! Változás jöhet!

Már vizsgálják azt a szabályzást, amely a betáplálási stoppal komoly akadályt gördített a lakossági napelemes rendszerek elé.

Nincs hozzászólás

  1. Érdekes elgondolás, de mindenképpen tetszik.
    Arra azért kíváncsi lennék, hogy mennyit kell rázni a teljes feltöltéshez illetve, hogy mekkora lehet egy ilyen akksi kapacitása a csökkenetett tárolótérfogat miatt.
    Saját példámból kiindulva van egy ilyen indukciós zseblámpám, és 2-3 oda-vissza mozdulatól kb. egy óráig világít a LED izzója. Más kérdés, hogy pl. egy fényképezőgépnek talán több energiára van szüksége.