Új módszer az elektromos eszközök hűtésére?

Egy új anyagot fedeztek fel, mellyel olcsóbban és egyszerűbben hűthetőek az elektromos kütyük.

Elektromos áramkörök és modern elektronikai eszközök létrehozásakor az egyik legnagyobb falat a tervezők és mérnökök számára a hőháztartás kérdése. Ugyanis egyrészt senkinek sem kell olyan eszköz, mely túl sok hőt termel és oly mértékben túlmelegszik, hogy már használhatatlan. Másrészt a felforrósodás az eszköz teljesítményét is leronthatja, ráadásul rengeteg energia pazarolódik el a felmelegedés során. Azonban a Noth Carolina-i Egyetem tudósai most egy olyan vegyületre akadtak, mely megoldhatja ezt a problémát, és esetleg új utat nyithat mindennapi elektromos eszközeink energiatakarékossá válása felé. Ez nem más, mint a réz-grafén.

Tiszta rezet már eddig is használtak az elektronikai eszközök hűtésének segítésére, azonban a réz-grafén vegyület a kutatók szerint sokkal hatékonyabban szolgálja ezt a célt. A hűtőrendszer úgy működne, hogy a réz-grafént egy inidium-grafén felülettel kombinálnák. Így egy adott eszköz akár 25%-kal hamarabb hűl le, mint a tiszta réz használatakor. Ez a módszer ráadásul sokkal olcsóbb változata is a sima rezes hűtési technikának, és a réz-grafén vegyület hozzáférhetőbbnek is tűnik.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.