Új szélerőmű tendert írnak ki idén

Nyáron új szélerőmű pályázatot ír ki a kormány – értesült iparági forrásokból az EnergiaFocus.hu. Úgy tudjuk, ehhez nem vezetik be az új megújuló támogatási rendszert, a METÁR-t, hanem a mostani kötelező átvételi rendszer mellett nyílik majd meg a tender.

Hamarosan újra létesülhetnek szélerőművek hazánkban, az EnergiaFocus.hu információi szerint ugyanis nyáron új pályázatot írnak ki ebben a szektorban. Iparági forrásaink szerint a beruházási feltételek hasonlóak lesznek majd a 2009-ben kiírt, majd érvénytelennek nyilvánított tenderhez képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy az új szélerőművek a mostani kötelező áramátvételi támogatásban részesülnek majd, hiszen addig nem fogják bevezetni a korábban tervezett új megújuló támogatási rendszert, a METÁR-t. Emellett pedig a kiírt mennyiség is várhatóan azonos lesz a 2009-ben meghirdetettel.

2009-ben a beruházók összesen 410 megawattnyi új kapacitásra pályázhattak, a 2010-es kormányváltást követően azonban visszavonták a tendert. Habár a befektetők összesen 1118 megawattnyi szélparkot építettek volna, formai és tartalmi hiányosságok miatt azonban érvénytelenítették a legtöbb beadványt, a kiírás értelmében ugyanis ezeket javítani nem lehetett.

Így végül alig több mint 300 megawattnyi pályázat maradt állva, így nem alakulhatott ki verseny a kötelező átvételi támogatásért. A cél ugyanis az volt, hogy a beruházók licitálás során egyre alacsonyabb áramár mellett is vállalják a szélerőmű telepítését. Így nem emelkedett volna túlzott mértékben a lakossági villamosenergia-díj, ám erre csak abban az esetben lett volna lehetőség, ha a 410 megawattnál több érvényes beadvány marad az előzetes elbírálást követően.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.