Új szennyvíztisztító rendszert avatott a Shell Székesfehérváron

Új szennyvíztisztító rendszert avatott fel székesfehérvári propán-bután gázpalacktöltő üzemében a Shell Gas Hungary Zrt. kedden.

A környezetbarát szennyvíztisztító rendszer csökkenti az üzem közhálózatából vett vízfelhasználását, továbbá éves szinten mintegy 45 ezer literrel csökken a kibocsátott, veszélyes hulladéknak minősülő szennyvíz mennyisége – mondta el az átadást bejelentő sajtótájékoztatón a Shell Gas Hungary Zrt. vezérigazgatója.
Alfonso Morriello közölte: a technológia kidolgozásával 2007-ben a Cordi Nonprofit Zrt-t bízták meg, a rendszer tesztüzeme a sikeres laboratóriumi vizsgálatok után 2009. márciusában indult, s ma már készen áll a hosszú távú üzemeltetésre.
A beruházás összköltségét a vezérigazgató nem kívánta elárulni, azt azonban megjegyezte, hogy a társaság a fejlesztéshez kizárólag saját forrást vett igénybe.
A Shell fehérvári üzemében cseppfolyós propán-bután gázpalackok újratöltésével és időszakos biztonságtechnikai ellenőrzésével foglalkoznak. A gázpalackok nyomáspróba előtti tisztítása során jelentős mennyiségű veszélyes hulladéknak minősülő szennyvíz keletkezik. Az új rendszer által generált víztisztítás eredményeként olyan minőségű víz marad, amely újrahasznosítható a PB-gázpalackok tisztítására, illetve bele lehet engedni a csatornahálózatba. Megsemmisítésre csupán a szennyvíz átszűréséhez használt homokot kell elszállítaniuk.
A Shellnek két vállalata működik Magyarországon: a Shell Hungary Zrt. és a Shell Gas Hungary Zrt. A Shell Hungary Zrt. jelenleg 249 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, ezzel a magyar piac legnagyobb nemzetközi szereplője.
A Shell Gas Hungary Zrt. 1994. óta van jelen Magyarországon, a székesfehérvári üzemet mintegy félmilliárd forintos beruházással 1995-ben építették fel.

Ajánlott tartalom

Tíz éves az őshonos állatokat bemutató Körösvölgyi Állatpark

A 2014-ben alapított Körösvölgyi Állatpark Magyarország egyetlen olyan állatkertje, ami a Kárpát-medence őshonos állatait mutatja be. Az elmúlt 10 év sorozatos fejlesztéseinek köszönhetően a park Békés vármegye legnépszerűbb bemutatóhelyei közé emelkedett. Hiánypótló szerepét mutatja, hogy látogatószáma évről - évre rekordot dönt – hangsúlyozta az évforduló alkalmából tartott ünnepségen Rácz András államtitkár kedden, Szarvason.