Újabb demonstráció a heiligenkreuzi hulladékégető felépítése ellen

A heiligenkreuzi hulladékégető felépítése ellen tiltakozó osztrák és magyar környezetvédők demonstratív bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a tervezett beruházás helyszínén pénteken, amelyen következetességet követeltek Hans Niessltől, az ausztriai Burgenland tartományfőnökétől, hogy egyforma mércével mérje a környezetvédelmi szempontból fontos beruházásokat.

Soós Zoltán, a Pro Natura St. Gotthárd Civil Összefogás (PRONAS) elnöke, aki magyar részről a rendezvény egyik felszólalója is volt, az MTI-nek kifejtette: Ausztriában újabb hulladékipari beruházás van napirenden, a Fertő-tótól néhány kilométerre, Neudorf bei Parndorf településen egy felső-ausztriai cég szemétlerakó deponálót kíván építeni, Hans Niessl tartományfőnök pedig erősen tiltakozik a beruházás ellen.
Az osztrák BIGAS aktivistái Johann Raunikar, a szervezet elnöke vezetésével a sajtótájékoztatón levetítettek egy videót, amelyen az osztrák tartományfőnök éles hangú beszédben utasítja el a projektet, és biztosítja hallgatóságát arról, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a civil szervezetekkel közösen a hulladéklerakó megépítését megakadályozzák.

A PRONAS elnöke hangoztatta, ennek ismeretében a civilek  arra kérik a tartományfőnököt, hogy legyen következetes: ha kitart a deponáló felépítésének megakadályozása mellett, ne mérjen kettős mércével, és vonja vissza a heiligenkreuzi hulladékégetőre kiadott engedélyt is.
Soós Zoltán tájékoztatása szerint a határon átnyúló ipari parkban tartott rendezvényen Huszár Gábor (független) Szentgotthárd polgármestere arról számolt be, hogy a háttérben, minisztériumi szinten továbbra is folynak az egyeztetések a hulladékégetőt elutasító magyar álláspont érvényesítése érdekében. Szavai szerint március elején Magyarország bécsi nagykövete Szentgotthárdra látogat, mert Ausztriában képviselni kívánja a szentgotthárdiak érdekeit is. Bana Tibor (Jobbik), Szentgotthárd országgyűlési képviselője pedig arra tett ígéretet, hogy az Országgyűlésben mindent el fog követni azért, hogy ezt az ügyet megnyugtató megoldásáig napirenden tartsa.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.