Újabb energiaár-kedvezményeket vezetne be a lengyel kormány

Újabb energiaár-kedvezményeket vezetne be a lengyel kormány: a hétfői ülésén elfogadott törvénymódosítási tervezet szerint megemelnék a kedvezményes lakossági energiaárakra feljogosító fogyasztási küszöböt, és csökkentenék az energiaárakat a helyi önkormányzatok, a kis- és középvállalkozók, valamint az úgynevezett érzékeny fogyasztók számára is.

A jogszabály a következőkben a parlament elé kerül. A lengyel klímaügyi és környezetvédelmi minisztérium honlapján elérhető közlemény szerint a tavaly ősszel hatályba lépett törvényen módosító  tervezet értelmében évi 2000 kilowattóráról 3000 kilowattórára  emelnék azt a fogyasztási küszöböt, amely alatt kedvezményes, a tavalyi szintnek megfelelő tarifák érvényesek az idén is a lakossági energiaárak esetében. A fogyatékkal élők családjai számára szintén az eddiginél  magasabb, 3600 kilowattóra fogyasztási küszöböt szabnának meg, a nagy családok és a gazdák családjainak pedig 4000 kilowattóra a küszöb. A kis- és középvállalatok, a helyi önkormányzatok, valamint az úgynevezett érzékeny fogyasztók (például kórházak, iskolák) esetében a maximális lehetséges energiaár október 1-től megawattóránként 693 zlotyt (59,7 ezer forint) tenne ki a jelenlegi – szintén kedvezményes – 785 zloty  (67,6 ezer forint) helyett.

A közleményben Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi minisztert idézik, aki a törvénymódosítás céljaként  a lengyel családok, az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalkozók védelmét jelölte meg “az Oroszország által kiváltott energetikai háború következményei előtt”. Lengyelország villamosenergia-rendszere stabilan működik, és a költségvetési helyzet lehetővé teszi a kedvezményeket – húzta alá a tárcavezető. Megerősítette: érvényben maradnak azok a tavaly ősszel elfogadott előírások is, amelyek értelmében a lakossági energiaárak esetében  2024-ben tíz százalékos kedvezmény jár majd azoknak a háztartásoknak, amelyek a 2022. október 1-je és 2023. december 31-e közötti időszakban  legalább tíz százalékkal csökkentik áramfogyasztásukat a 2021. október 1-je és 2022. december 31-e közötti időszakhoz képest.

Ajánlott tartalom

Két hétre leáll az MVM áramszámlázási rendszere

Az MVM áramszámlázási rendszere július 1-jétől előreláthatólag két hétre leáll, miután június 30-án az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be - közölte az MVM hétfőn az MTI-vel.