Újabb energiahatékonysági pályázat hosszabbodik

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a beérkező kéréseket mérlegelve meghosszabbítja az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram pénzügyi elszámolásainak benyújtására vonatkozó határidőt.

A pályázók a napkollektoros kiírás nyerteseihez hasonlóan 2012. november 20-ig adhatják be az elszámolásokat. A szaktárca az elmúlt időszakban a pályázóktól beérkezett számos kérést meghallgatva döntött az eredetileg szeptember végéig tartó elszámolási határidő meghosszabbításáról. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több ügyfélbarát megoldással (pl. a pályázati rendszer egyszerűsítése, a benyújtandó dokumentumok számának csökkentése) már a konstrukció meghirdetésekor is a pályázók adminisztratív terheinek csökkentésére törekedett. A minisztériumnak ugyanakkor külső, objektív határidők miatt nincs lehetősége a konstrukció elszámolási határidejének további, november 20-át követő meghosszabbítására. Az előírt elszámolásokat késedelmesen, a végleges határidő lejárta után benyújtó pályázók nem használhatják fel a számukra korábban megítélt forrást. A támogatott beruházások megvalósításával csökkennek a nyertes háztartások rezsikiadásai, a kivitelezési munkák megrendelésekhez juttatják a hazai mikro- és kisvállalkozásokat. A fejlesztések hozzájárulnak Magyarország energiaimport-függőségének mérsékléséhez és széndioxid-kibocsátásának csökkentéséhez is.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.