A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) csaknem 2 millió tonna kiotói kvóta eladására kötött szerződést, melyből várhatóan 4 milliárd forint bevétel folyik be a tárca erre a célra elkülönített kincstári számlájára - közölte a KVVM csütörtökön az MTI-vel.

Újabb kétmillió tonna széndioxid kvótát értékesített a KVVM

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) csaknem 2 millió tonna kiotói kvóta eladására kötött szerződést, melyből várhatóan 4 milliárd forint bevétel folyik be a tárca erre a célra elkülönített kincstári számlájára – közölte a KVVM csütörtökön az MTI-vel.

A mostani ügylettel együtt a zöldtárca eddig mintegy 40 milliárd forint kvótabevételre tett szert, melyet maradéktalanul a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében használ majd fel, mérhető szén-dioxid-kibocsátást csökkentő beruházásokra.
A most eladott csaknem 2 milliós kvótát a szerződő kereskedő cég részletben hívja le, a kvóták végfelhasználója – a tárca információja szerint – Japán.
Jelenleg a Magyarország által értékesíthető kvótamennyiség – számítások szerint – 120 és 147 millió tonna között van. Eddig Magyarország ennek mintegy 10 százalékát értékesítette, amelyből korábban összesen csaknem 36 milliárd forint folyt be. Ebből a ZBR keretében már mintegy 15 milliárd forintot lekötöttek a Klímabarát Otthon panel alprogramjának pályázói, a hagyományos építésű épületekre pedig folyamatosan érkeznek a pályázatok.

A tárca folyamatosan tárgyal a kvótapiacon, de a kapcsolatok többsége egyelőre a piackutató jellegű árajánlat-kéréseknél tart. A tárgyalások során kiajánlott szerződésekben előre meghatározottak azok a “zöldítési célok”, amelyekre a majdani bevétel fordítható, ezekből változatlanul kizárólag üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentő projektek finanszírozhatók.
A ZBR részeként a tárca hamarosan további pályázatokat ír ki energiatakarékos háztartási gépek és energiatakarékos izzók cseréjére. A kvótaértékesítésből befolyó keret felülről nyitott, azaz valamennyi újonnan befolyó kvótapénz ugyancsak kizárólag a ZBR keretében költhető el.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.