6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői.

Újabb megtisztított területek a Tisza-tónál

6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői.

Az elmúlt napokban ismét környezetvédelmi aktivisták hajóztak három napon keresztül a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán. A 12 lelkes pethajós csapat  összesen 200 részvevője naponta 400-500 zsák hulladékot szedett össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről. A IV. Tisza-tavi PET Kupát tapasztalt csapat, a DHL Clean Up Hungary nyerte, a Tisza-Hőse kitüntető címet ezúttal a ZÁBRÁK vehették át. A hulladékgyűjtő rendezvény az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósult meg. 

Az első, 2013-ban megrendezett PET Kupa óta ez volt a tizennyolcadik hulladékgyűjtő verseny, amit az ötletgazda Természetfilm.hu Egyesület szervezett. A hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt elsőként a Tisza-tóra terjesztették ki környezetvédelmi munkájukat a szervezők, négy évvel ezelőtt kezdték meg a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattak el a Marosra.

A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító, környezetvédő programoknak. A nyári versenyeken túl egész évben szerveznek hosszabb-rövidebb hulladékgyűjtő akciókat, ezért idén bizakodóak voltak a szervezők, kevesebb hulladékot remélve. A háborús helyzet azonban nem kedvez a határon túli, hiányos hulladék-infrastruktúra megoldásának, a többségében Ukrajnából érkező hulladékot az idén is hozta az áradó Tisza, így sajnos a tavon kevés korábban kitakarított terület maradt tisztán. A IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői óriási erőbedobással, a hőség és a szúnyogok ellenére erőn felüli szorgalommal tisztították a tavat, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a szervezők becslései szerint a csaknem 1500 zsáknyi összegyűjtött hulladék legalább 6,5 tonna szennyeződés eltávolítását jelentette ezúttal.

A zsákolt hulladékért PETákok jártak, az úgynevezett szuperzsákokért (színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackok) négyszer annyi pontot osztottak ki a PETbankárok, mint a válogatás nélküli zsákokért. Ennek köszönhetően a hulladék felét szuperzsákként adták le a résztvevők. A szemét között naponta találtak kerti bútorokat, hűtő darabokat, TV készüléket, autó karosszéria daradokat, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat).

A szoros mezőnyben csak az utolsó pillanatban dőlt el az eredmény

A dobógós csapatok mindegyike – mininális eltérésekkel – csapatonként 200 zsák körüli hulladékot gyűjtött a verseny alatt. Az ügyességi és szórakoztató programokon, a média publikációkért, fair play jelölésekért és a szelektálásban való közreműködésért plusz PETákokat szerezhettek a csapatok. Szoros versenyben, csupán minimális pontszám különbségekkel alakult ki a végső rangsor. A nyertes DHL Clean Up Hungary csapata harmadik alkalom kapott elismerést: tavaly ők voltak a Tisza-tó Hősei, tavalyelőtt pedig fair play díjat kaptak a többi csapat önzetlen segítéséért. Idén a ZÁBRÁK vihette haza a legszorgalmasabb legénységnek járó, Tisza-tó Hőse elismerést: ők gyűjtötték a legtöbb egy főre jutó hulladékot.

A szervezők tiszai uszadékfából készített emléklapokkal jutalmazták a nyertes csapatokat, akik a Tisza Cipő ajándékaival, illetve a Zöldbolt által felajánlott, kizárólag hasznos háztartási kellékből álló ajándékcsomagokkal térhettek haza.  A hagyományokhoz híven a nyertes csapat egy folyami hulladékok felhasználásával készült kupát is kiérdemelt, amelyet minden évben egy veterán csapat, az Aztakeservit készít. 

A IV. Tisza-tavi PET Kupa dobogós hajóegységei és pontszámuk:

  1. DHL Clean Up Hungary – 12.746 PETák
  2. Decathlon – 12.272 PETák
  3. MBH Bank – 11.425 PETák

Tisza-tó Hőse díj: ZÁBRÁK

A fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapat.

Nagy tisztelet jár a mezőny további lelkes és elhivatott csapatainak, valamint a PET Kupa önkénteseinek és a PET Kupa UP (utánpótlás) csapat fiatal petkalózainak.

A IV. Tisza-tavi PET Kupa további résztvevői voltak: BUNGE, EXA+, Henkel, MOHU, Pannon R(E)gyetem, Pelikánok, Prezi, Tisza2.

Eredmények, díjátadó IDE kattintva elérhető. 

Támogasd a petkalózok munkáját!

Több mint egy évtized leforgása során a PET Kupákon összesen 194 hulladékhajó épült, hogy a világon egyedülálló módon, a petkalózok a hulladék felhasználásával küzdjenek a hulladék ellen. Az évek során összesen 317 tonna hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták, amihez most újabb kb. 6,5 tonnát tettek hozzá a IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői és amelynek 60%-a újrahasznosításra került. A hulladékhelyzet felderítése során a PET kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén összesen 5779 szennyezett helyszínt vittek térképre, amelyek közül 831 területet sikerült megtisztítani. Ha szeretnéd támogatni a petkalózok hulladékgyűjtő munkáját, itt megteheted!

Akik nélkül nem lehet volna IV. Tisza-tavi PET Kupa

A hulladékkezelést a PET Kupa kiemelt szakmai partnereként ez alkalommal is a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) koordinálta. A kommunális hulladék szakszerű elszállításában és ártalmatlanításában az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. segítette a szervezőket. Az újrahasznosítható anyagok elszállításában a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. nyújtott nélkülözhetetlen segítséget.  A Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) nemcsak most, hanem egész évben támogatja a PET Kupa akcióit. 

A petkalózok munkáját magyar nyelvű hulladéktérképező mobil applikáció és online tiszai hulladéktérkép is segítette. A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően mobil telefonos applikáció informálta a résztvevőket és a verseny iránt érdeklődőket. A rendezvényt a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület hajóegységei biztosították.  A Henkel évek óta támogatója a folyótisztításnak, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. pedig logisztikai partnerként segíti a PET Kupát. A Zöldbolt és a Tisza Cipő a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járult hozzá. A PET Kupa köszönetét fejezi ki a főtámogató Energiaügyi Minisztériumnak és a rendezvényt segítő önkormányzatoknak.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.