Újabb német napelemipari vállalat ment csődbe

Csődöt jelentett a napelemrendszerek gyártásával és installálásával foglalkozó hamburgi Conergy AG.

A cég 1200 főt foglalkoztat. A német napelemipari ágazat 2011 óta nagyjából egyötödét veszítette el 24 ezer alkalmazottjának. Egy kormányzati statisztika szerint az ágazat értékesítési árbevétele tavaly 7,34 milliárd euróra (mintegy 2010 milliárd forint) csökkent a 2011-es 11,9 milliárdról. A Conergy évek óta a túlélésért küzd a kínai gyártók által uralt világpiacon. Adósságainak 2011-es átütemezése nem hozta meg a remélt eredményt. A vállalat egy befektető bevonását is magában foglaló átszervezési tervének finanszírozását a hitelező bankok nem fogadták el. A kegyelemdöfést egy nagy beruházási projektben a megrendelő esedékes fizetéseinek elmaradása adta meg. A cég reményei szerint a csődeljárás folyamán sikerül befektetőt találnia működésének folytatásához.

A Conergy részvénye átmenetileg 68 százalékos árfolyamveszteséget szenvedett el pénteken. A 2007-ben még több mint 200 eurót érő részvény árfolyama péntekre 12 centre esett. A befektetők érdekvédelmi szerve, a DSW (Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz) számításai szerint a TecDAX indexben szereplő papír szenvedte el a legnagyobb tőkeérték-veszteséget az elmúlt években.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).