Újrahasznosítják a megunt cd-ket Svájcban

Akár motorkerékpáros bukósisak is lehet agyonhallgatott Madonna-lemezekből vagy megunt Brad Pitt-filmekből, Svájcban ezért kísérleti cd- és dvd-újrahasznosítási program indult.

A csillogó ezüst lemezekből túl sok végzi a háztartási szemétben, pedig igen értékes anyagot tartalmaznak az akció kezdeményezői szerint. A cd, dvd, cd-rom legfőbb összetevője a polikarbonát elnevezésű kőolajszármazék, a reDisk egyesület és egy szupermarketlánc ezt akarja felhasználni a kidobott lemezekből, amelyeket Zürich és Thurgau kanton három településén gyűjtenek.

Az adathordozókat apró szemcsékké őrlik, így kiváló alapanyag keletkezik, amelyből termékek egész sorát lehet gyártani. Az eljárás gazdaságosságát tesztelni hivatott kísérleti program az év végéig tart.

Ajánlott tartalom

Uniós és magyar támogatásból épül modern hulladéklerakó Kárpátalján

Évi 30 ezer tonna kapacitású szilárdhulladék-kezelő üzem épül meg 7,8 millió eurós (2,9 milliárd forint) költségvetésből, európai uniós forrás és magyar támogatás segítségével a kárpátaljai Makkosjánosiban, a program nyitórendezvényét kedden tartották Nyíregyházán.