Ukrajna felajánlja gáztározóit Európának

Ukrajna már júliusban megállapodást készül kötni a német RWE gázszállító vállalattal és más európai cégekkel arról, hogy saját földgáztározóiban raktározza el a téli időszakra szükséges mennyiséget az európai országok folyamatos energiaellátása érdekében – jelentette ki Eduard Sztavickij ukrán energetikai miniszter a Kommerszant-Ukrajina című lap hétfői száma szerint.

A tárca vezetője szerint erről már elvi megállapodás született több európai vállalattal, amelyeket viszont nem nevezett meg. Közölte, hogy a szerződéseket a tervek szerint július elején Brüsszelben írják alá. A lap feltételezi, hogy az európai uniós országokból, azaz a Magyarországról és Lengyelországból elindult reverz, azaz visszafelé irányított gázszállítmányok tárolására utalt a miniszter. A német RWE vállalat a múlt héten közölte, hogy érdekelt az ukrán gáztározók használatában. Ez Kijevnek is érdeke, hiszen onnan saját használatra tranzit nélkül, azaz olcsóbban juthat földgázhoz.

Az újság szerint ahhoz, hogy az Európába irányuló gázszállítás akadálymentes legyen akkor is, ha a hideg tél miatt nagyobb mennyiségre van szükség, fel kell tölteni az ukrajnai gáztározókat. Ezzel szemben viszont az idei fűtési szezon előtt a miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint mindössze 14-16 milliárd köbméter földgáz lesz a tározókban, míg tavaly 21 milliárd köbméter volt. Alekszej Miller, az orosz Gazprom vállalat elnöke a napokban jelentette ki, hogy Moszkva nem hajlandó feltölteni az ukrán gáztározókat, Kijev éppen ezért keres most alternatív megoldást, azaz az Európából visszairányított gázt készül tárolni. Komoly gondot jelent ugyanakkor, hogy a reverz gázszállítást a legnagyobb áteresztő kapacitással rendelkező Szlovákián keresztül továbbra is akadályozza a Gazprom. Az orosz cég sajtójelentések szerint azzal fenyegetőzik, hogy csak Ausztrián keresztül szállít ezentúl földgázt Szlovákiának, hogy azt ne érje meg neki Ukrajnába visszaszállítani. Ukrajna tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal arról, hogy a cég 5 milliárd köbméter földgázt szállít neki idén. Kijev viszont reméli, hogy akár évi 10 milliárd köbméter földgázt is importálhat a jövőben Európából.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.