Uniós támogatással pelletgyártó üzem épül Bakonyjákón

Az Európai Unió támogatásával összesen 260 millió forintos beruházással pelletgyártó üzem épül a Veszprém megyei Bakonyjákón.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) által kiírt pályázatot a Jákófa Kft. nyerte. A cég 50 százalékos, 127 millió forintos támogatást kapott a Környezeti és Energetikai Operatív Program keretén belül – mondta Dióssy László, a KVVM államtitkára pénteken.

A beruházás részeként a Pápai Várkertfürdő földgáztüzelésű kazánját pellettüzelésűre cserélik. A bakonyjákói pelletüzem várhatóan ősszel kerül átadásra, tekintettel arra, hogy indul az újabb fűtési szezon. Két hőmennyiségmérőt már felszereltek a pápai fürdőben, ezekkel a jelenlegi fűtési rendszer hatékonyságát mérik – mondta Nagy Pál, a Jákófa Kft. ügyvezető igazgatója.
A beruházás célja a fűrészáru-gyártás során keletkező faipari melléktermékek energetikai hasznosítása. A Jákófa Kft. a saját fűrészüzemében, és a környező fűrészüzemekben keletkező 100 ezer tonna fűrészporból évi 5 ezer tonna fapelletet készít majd Bakonyjákón – mondta Nagy Pál.

Dióssy László államtitkár kiemelte, hogy a cég Magyarországon még kevéssé ismert technológiával úttörő beruházást valósít meg, amelynek szabványosítása még kialakulóban van. Magyarországnak uniós feladatként 2020-ig 13 százalékkal kell növelnie a megújuló energiaforrások arányát az energiatermelésben – tette hozzá az államtitkár. Fő célok a széndioxid-kibocsátás csökkentése és a földgáz tüzelés kiváltása, erre szerinte az egyik alkalmas eszköz lehet a pellet használata. Kiemelte, hogy Ausztriában minden 3. családi házat biomasszával fűtenek.
A projekt hozzájárul ahhoz az uniós előíráshoz is, amely szerint csökkenteni kell a lerakott hulladék szervesanyag-tartalmát. Így a pelletgyártással a hulladékból zöld energia, szilárd tüzelőanyag keletkezik.

A Jákófa Kft. 1996-ban alakult a Jákó-Fa Fűrészüzem Bt. jogutódaként. A cég 2009-ben 1,3 milliárd forint árbevételt ért el. Tavaly 40 millió forint nyereséget realizáltak. A vállalkozás által foglalkoztatottak létszáma 14 fő, de a beszállítókon és az alvállalkozásain keresztül a cég továbbbi 46 embernek ad munkát, ezzel a legnagyobb helyi foglalkoztatónak minősül. A Jákófa Kft. jegyzett tőkéje 3,6 millió forint. Fő tevékenysége a fűrészapríték,- és a rakodólapgyártás.
A pellet nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A tüzeléstechnikában egyre inkább terjed használata, többek között azért, mert az automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.