Uniós támogatással segítik a legeltetést az Őrségi Nemzeti Parkban

Több mint 155 millió forintos támogatást nyert el az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Környezet és Energia Operatív Programjából, a legelőterületek természeti értékeinek védelmére, a legeltetés elősegítésére – tájékoztatta az MTI-t szerdán a nemzeti park igazgatósága.

A legeltetés és a műszaki megoldások együttes alkalmazásával természethez közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához, amelyeken védett növény- és állatfajok élettere található – közölte Németh Csaba, a nemzeti park illetékese. A pályázati támogatásból a területen két 100 méter mélységű kutat létesítenek, ehhez kapcsolódva pedig beszereznek két közúton is vontatható tartálykocsit, valamint a szarvasmarhák szállítására alkalmas pótkocsit, amelyek segítségével az állatokat lábon meg nem közelíthető területekre is eljuttathatják – sorolta az osztályvezető. A tervek szerint jut majd pénz a hengerbálák szállítására alkalmas pótkocsi és rakodógép, valamint a pótkocsik vontatásához szükséges mezőgazdasági vontató, valamint egy a mezőgazdasági utak rendben tartásához alkalmas földgyalu megvásárlására is – közölte Horváth Csaba.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.