Vajon mivel foglalkozik a világ legnagyobb vállalata?

A világ vezető olajcégei állnak a Forbes magazin múlt évről összeállított céglistájának élén.

A kétezer legnagyobb cég rangsorában nyeresége alapján az amerikai Exxon Mobil az első helyezett, 41,1 milliárd dollárral. Ez forintban – a mostani 226 dolláros árfolyamon – nagyjából 9300 milliárdnak felel meg, vagyis az Exxon a bő kétéves nyereségéből kifizethetné a magyar költségvetés teljes, március végi adatok szerint 20 826,8 milliárdos adósságát (lényegében a teljes magyar államadósságot). A növekvő olajárak nyomán mesés vagyonokat felhalmozó olajcégek sorában az Exxont az orosz Gazprom követi 31,7 milliárd dollárral (ez 7164 milliárd forintnak felel meg), majd a Royal Dutch Shell következik 30,9 milliárddal (ez is majdnem 7000 milliárd forint), illetve a Chevron, 26,9 milliárddal (ez nagyjából 6000 milliárd forint).

Az egyetlen nem olajvállalkozás, amely az élbolyba került, az Apple: a kaliforniai elektronikai konszern 33 milliárd dollárral (7458 milliárd forintot ér) az Exxon és a Gazprom közé ékelődik. Riválisa, a Microsoft 23,5 milliárd dolláros nyereséget tudhatott tavaly magáénak. A legjobban teljesítő német cég a Volkswagen volt tavaly, 21,5 milliárd dolláros nyereséggel (ez nagyjából 4800 milliárd forintnyi, vagyis a német autóipari konszern öt ilyen év után vehetné meg a magyar államadósságot). Ausztriában a Raiffeisen International vezet 1,5 milliárd dollárral, a bankot az OMV 1,4 milliárd dollárral követi. Összehasonlításképpen, a magyar Mol 757 millió dollár nettó eredményről számolt be tavaly. A világ kétezer legnagyobb cégének sorában még mindig az amerikai és japán cégek dominálnak, de egyre több a kínai cég is.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.