Valóban megtérülhet 4 év alatt egy napelemes rendszer?

4 éves megtérüléssel csábít egy spanyol napelem gyártó cég.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A napelemes technológia folyamatosan fejlődik, és ez nem csupán a szűken értelmezett fotovoltaikus területen hoz előrelépést. Egyre több alkalommal fordul elő, hogy a napelemes cellákat egyéb megoldásokkal, például hőtermelő megközelítésekkel kombinálják. Ez kézenfekvő eljárás, elvégre a fotovoltaikus paneleknél gyakran a hőmérséklet is jelentős. Az ily módon történő keresztezéssel a mérnökök rendkívüli hatékonyságot képesek elérni. Az Abora Solar spanyol fotovoltaikus-termikus (PVT) vállalat a közelmúltban olyan panelt fejlesztett ki, amely 17,8 százalékos hatékonyságú napelemeket kombinál nagyjából 70 százalékos termikus hatásfokkal – számol be a PV Magazine. Az eszköz 1,970-szer 995-szer 107 milliméteres, tömege pedig 50 kilogramm. Az Abora Solar termékének teljes hatékonysága megközelítőleg 89 százalék, a cég szóvivője szerint új, aH72SK nevű berendezésükkel világrekordot sikerült felállítaniuk.

A telepítéshez legalább két ember szükséges, tehát viszonylag bonyolult eljárásról van szó. A modul monokristályos PERC (Passivated Emitter and Rear Contact) cellákkal készült, a PERC technológia lényege, hogy a hátlapra egy plusz visszaverő réteget visznek fel, így az egyébként hasznosulatlan sugárzás visszakerülhet a rendszerbe. A panel teljesítménye 350 watt, nyitott áramköri feszültsége 48,82 volt, rövidzárlati áramerőssége 9,73 amper. A modul hőmérsékleti együtthatója Celsius-fokonként mínusz 0,33 százalék, a rendszer maximum 1000 volt rendszerfeszültséggel üzemelhet. Egy-egy panel 72 darab fotovoltaikus cellát tartalmaz, amelyek egy 156-szor 156 milliméteres felületen helyezkednek el, teljes területük tehát 1,96 négyzetméter. A hőpanelek optikai hozama 0,7.

A cég a modulokhoz a HMonitor felügyeleti rendszert is kínál, amely lehetővé teszi a rendszertulajdonosok és a telepítők számára, hogy megjelenítsék az olyan fontos információkat, mint amilyen a szén-dioxid-kibocsátás. A zaragozai székhelyű panelgyártó szerint az új modulokba való beruházás a projekt méretétől és típusától függően körülbelül négy év alatt térül meg.

 

 

Kép: Abora Solar

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.