Vannak, akik jól jártak a napelem telepítéssel. Mutatjuk a részleteket!

Magyarországon a napelemek telepítését kivárók most hosszú távú előnyökre tehetnek szert.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A napelemek telepítésének kivárásával jártak jól azok a magyar háztartások, akik türelemmel várták meg a megfelelő pillanatot. Az energiatermelés szempontjából a megújuló energiaforrások legalább olyan fontosak, mint az atomenergia – ezt erősítette meg a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke egy friss podcast interjúban. Az ország elektromos hálózata erős és robosztus, mivel a rendszerváltás előtti időkben a nagy gyárak igényeire szabták. Ennek előnyei és hátrányai is vannak. Jelenlegi fogyasztásunk csak töredéke a hálózat kapacitásának, és ez komoly hatékonysági problémákat okoz. Ugyanakkor a modern technológiát, például a napelemes rendszereket, nehezen képes kiszolgálni, mivel ezek decentralizáltak. Ez korlátozza a háztartási naperőművek elterjedését. A jelenlegi hálózatfejlesztések kielégítőek, de a szolgáltatók komoly pénzügyi nehézségekkel szembesültek a rezsicsökkentés miatt. Ezt azzal kompenzálták, hogy emelték a rendszerhasználati díjakat. A gyakori szabályozási változások és bizonytalanságok miatt sokan elálltak a napelemek telepítésétől, de azok, akik kivártak, most hosszú távú előnyökre tehetnek szert, mivel nekik 10 évig garantáltan éves szaldó elszámolásuk lesz.

A magyar akkumulátorgyárak építésének beindulásával a háztartások számára új lehetőségek nyílnak meg a fel nem használt energia tárolására. Bár külföldön is léteznek alternatív megoldások, Magyarország saját adottságai miatt az akkumulátorok lesznek a kulcs a megújuló energia hatékony kihasználásához.

Kiss Ernő, a szövetség elnöke, elmondta, hogy a bizonytalan környezet miatt sokan elálltak a napelemek telepítésétől, és ez több ezer munkahely elvesztéséhez vezetett, főleg a kivitelezők körében. Ők most a környező országokban találtak munkát, ahol továbbra is nagy a kereslet a megújuló energiarendszerek telepítésére. Azonban azok, akik kitartottak és beruháztak a napenergiába, mostanra jelentős megtakarításokat értek el, miközben hozzájárultak az ország zöldebb jövőjéhez.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.