Vége a százmilliárdos dorogi napelemgyártó cégnek

A termelés leállt, október elseje óta a folyik a végelszámolás a Panasonic dorogi napelemgyárában, már csak a gyár áttelepítését intéző tevékenység folyik az üzemben. A volt dolgozók jelentős része már el tudott helyezkedni.

A napokban tették közzé a dorogi Sanyo Hungary Kft. végelszámolását, a társaság 14 év után távozik Magyarországról. “A vállalat bezárása nyomán elbocsátott mintegy ötszáz dolgozó 60 százaléka már el tudott helyezkedni” – mondta a hvg.hu-nak Horváth Csaba, a 2011-ben még több mint 113 milliárd forintos árbevételt összehozó japán tulajdonú Sanyo Hungary Kft. vezetője. A csoportos leépítés keretében elküldött dolgozók 5-8 hónapnyi alapbér alapú kompenzációt kaptak.

Az áttételesen a Panasonic tulajdonában lévő vállalat – amely döntően az európai piacra dolgozott – európai megrendelései drámaian visszaestek, s kapacitásainak már csak alig 70 százalékát tudta kihasználni. Termelése nagy részét Japánban és mindössze 10 százalékát tudta Európában értékesíteni.

Másfélől a távol-keleti – elsősorban japán – megrendelések ezzel párhuzamosan felfutottak, így kézenfekvőnek tűnt oda telepíteni a termelést, az anyavállalat a termelőeszlözöket egy malajziai és egy japán gyárban állítja fel újra. A formálisan az oszakai bejegyzésű Sanyo Electric Co. Ltd. és a müncheni székhelyű Sanyo Component Europe GmbH. tulajdonában lévő a Panasonic  teljes napelemtermelésének mintegy 20-30 százalékát adta.

A Panasonic 2009-ben vásárolta fel a Sanyót, ekkor került birtokába a magyarországi gyár is, amelynek felépítését az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta. Ezt a vállalat kamatokkal és büntetésekkel együtt visszafizette (1 milliárd forintot) 2013-ban, mivel a támogatási feltételeket nem tudta tartani.

A Sanyo által működtetett üzemben 2005-ben kezdték meg a napelemek összeszerelését, a gyár harmadik üteme 2011-ben készült el, tavaly nyáron azonban már elbocsátásokra került sor Dorogon.

A vállalat 2010-ben 96,6 milliárdos forgalom mellett csaknem 2,4 milliárd forint mérleg szerinti eredményt produkált, egy évvel korábban több mint 113 milliárdos árbevétel után azonban már csak alig több mint 61 millió forint volt ugyanez. Tavaly pedig az 59,6 milliárdos forgalom 1,1 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget “eredményezett”, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.