Végre! Itt az újrahasznosítható pelenka

A pelenka és a környezettudatosság szó eddig meglehetősen nehezen fért meg egy mondaton belül.

Az eldobható pelenkák ugyanis több száz évig tengődnek a hulladéklerakóban, mire végre lebomlanak. Természetesen vannak alternatívák eldobható pelusokra, de megvan a hátrányuk is. A textilpelenkák tisztán tartása rengeteg vizet és elektromos áramot kíván, a biológiailag lebomló pelenkákat pedig elég nehéz mostanában megtalálni a szupermarketekben.
Ez oda vezet, hogy a szülők többségének nyomasztó feladatot jelent az optimális megoldás felfedezése, ennek következtében pedig évente 27,4 billió pelenka végzi csak az amerikai hulladéklerakókban.

Hadd osszunk meg egy jó hírt veletek, kisgyermekes szülők! A Versus Energy és a Knowaste pelenka újrahasznosító üzemet épít az Egyesült Királyságban. Nem csak az a jó, hogy a pelenkák távol maradnak a hulladéklerakóktól, de az üzemben a szerves anyagokat kiválasztva újra is hasznosítják őket.

A pelenkák fel lesznek aprítva, megmossák őket, majd fertőtlenítés után és elkülönítik őket aszerint, hogy a papír-cellulóz, vagy a műanyag használható majd ismét. Új életet kapnak, tetőcserép, talpbélés, tapéta, ipari sűrítő formájában reinkarnálódnak. A folyamat során használt vizet is újra felhasználják.

Az üzem 2010 májusában nyitja meg kapuit Birminghamben. Ez lesz az első, viszont további öt hasonló üzem építése van még tervben a ködös Albionban. A pelenkákat óvodákból és kórházakból gyűjtik be.
Reméljük, hogy sok más ország fogja követni Nagy-Britannia példáját!

Ajánlott tartalom

A legkorábbi világkörüli tengeri kutatóexpedíciók segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozást

A csaknem 150 évvel ezelőtti tengeri kutatóexpedíciók méréseit felhasználva vizsgálják a kutatók az emberi tevékenységeknek az éghajlatváltozásban játszott szerepét.